Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

kan je geboren worden zonder ruikvermogen?

een meisje uit mijn klas ruikt niets. laats had iemand in de klas een stom geintje uitgehaald en een stinkbom laten ontploffen maar dat meisje merkte er niets van terwijl ik zelf bijna flauwviel van de stank. zij zegt dat ze al haar hele leven niets kan ruiken. kan je geboren worden zonder ruikvermogen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja dat kan, net zoals je geboren kunt worden zonder hoor- of gezichtsvermogen. We noemen dit anosmie. Vervelend bijverschijnsel is dat je dan ook niet kunt proeven (omdat onze smaakbeleving voor een groot deel afhankelijk is van je neus), al leren mensen die zonder reukvermogen geboren zijn wel op een bepaalde manier 'smaken' en structuren onderscheiden en op hun eigen manier van eten te genieten. Overigens is anosmie - tijdeijk of blijvend- meestal niet aangeboren , maar het gevolg van een andere aandoening. Aangeboren anosmie is meestal een symptoom van een breder syndroom / combinatie van aandoeningen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Anosmie
http://www.kno.nl/publiek/voorlichting/reuk

Ja, anosmie kan aangeboren zijn. Zo wordt het volledig ontbreken van het reukvermogen medisch genoemd. Het kan samenhangen met het zeldzame syndroom van Kallmann. Maar er komt ook familiaire anosmie voor, zonder overige afwijkingen. Dan zullen er in haar familie meer mensen zijn die dat hebben.

Bronnen:
http://www.kno.nl/publiek/voorlichting/reuk

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100