Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

kun je een hypo hebben zonder suikerziekte?

Hallo, ik vroeg mij af of je zonder suikerziekte ook een hypo kunt hebben.
was namelijk even aan het googelen en vind mij heel erg in het hypo symptomen verhaal. *de symptomen waren wel heel erg herkenbaar! heb hier sowiezo elke maand wel eens last van.
maar ik kan me helemaal niet vinden in het hyperverhaal.
wat zou dit kunnen wezen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als u geen suikerpatient bent is het zeer onwaarschijnlijk dat u een hypo kunt krijgen. Als uw suiker zakt zal uw pancreas minder insuline beginnen aanmaken waardoor uw suiker op pijl blijft. Als u denkt dat u een hypo ervaart moet u eens proberen met onmiddellijk Coca Cola te drinken of druivensuiker tot u te nemen en dan zouden die symptomen direct moeten verdwijnen, is dat zo dan kan best eens een dokter opzoeken.

Ja, dat kan zeker. Bij een hypo zit er te weinig suiker in het bloed. De hoeveelheid suiker (glucose) hangt van allerlei factoren af: je inspanning, wat je eet, of je bijvoorbeeld stress hebt en hoeveel insuline er in je bloed zit, om er maar een paar te noemen. Sommige mensen met een snelle stofwisseling kunnen last hebben van een laag bloedsuikergehalte als ze bijvoorbeeld een maaltijd overslaan. Maar dat is meestal geen echte hypo, omdat er in je lichaam voldoende voorraden zijn om het bloedsuikergehalte aan te vullen. Maar mensen kunnen wel bibberig, hongerig en chagrijnig worden. Van een échte hypo (warm worden, zweten, sterretjes zien, beven) kan wel sprake zijn bij een bepaalde aandoening waarbij de alvleesklier 'doorschiet' met het aanmaken van insuline. Als er suiker in je bloed komt, gaat je alvleesklier (pancreas) het hormoon insuline aanmaken dat ervoor zorgt dat de suiker uit je bloed je lichaamscellen in kan. Als je te veel insuline maakt en daar te lang mee doorgaat, kun je dus NA een maaltijd een hypo krijgen. Dat is dus eigenlijk het tegenovergestelde van suikerziekte, waarbij je juist te weinig insuline aanmaakt. Ik heb er laatst nog een infoblad over geredigeerd, maar ik ben vergeten hoe die aandoening heet. Volgens mij was het 'reactionaire hypo' of zo (dat zou wel logisch zijn). Je kunt de aandoening in ieder geval goed bestrijden door speciaal op je voeding te letten: als er minder pieken in je suikerinname zitten, zal je alvleesklier wat rustiger zijn met het aanmaken van insuline. Bij de bron stop ik een folder over het onderzoek (de vastenproef) waarmee kan worden vastgesteld of je deze aandoening hebt. Mocht dat zo zijn, dan kan een diëtist(e) je precies vertellen waar je op moet letten en wat je kunt doen om dergelijke hypo's te voorkomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100