Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe werkt de ziekte wet en het contact met de arbo arts?

Hallo Iedereen

Sinds 4 Jaar heb ik ernstige pijn in mijn gewrichten.Na vaak van het kastje naar de muur gestuurd te zijn lijkt de diagnose helder. k zou een gronisch pijn syndroom hebben.

Inmiddels is de pijn zo heftig geworden dat ik bijna niet meer kan lopen.Grote afstanden doe ik dan ook op krukken. En met een grote afstand bedoel ik bijvoorbeeld door de alberthein. En zelfs zitten is pijnlijk.

Ik werk in een kinderdagverblijf en ben bang voor wat de toekomst mij zal brengen omdat ik het gevoel heb dat ik voorlopig nog niet in staat zal zijn om te werken. Op het moment heb ik zwangerschaps verlof en zal ik bijna van mijn dochter bevallen. Nu wil ik goed voorbereid zijn op het feit dat ik (zoals mijn dokter aangeeft)niet direct beter zal worden. Maar ik kan nu alles behalve onzekerheid gebruiken omdat ik natuurlijk ook een kleintje krijg.

Nu is mijn vraag hoe werkt zo'n ziekmeld proces. En kan ik gewoon een willkeurige arbo-arts bellen of moet ik daarvoor contact opnemen met mijn werkgever? Het s mij niet duidelijk hoe ik aan het nr van de arbo arts kom. Of kan ik ook gewoon uwv bellen?
Ik heb trouwens wel een contract voor onbepaalde tijd.

Ik hoop dan ook dat er iemand is die mij antwoorden kan geven want ik zit met mijn handen in het haar.

Groetjes Els

Weet jij het antwoord?

/2500

Je werkgever heeft een arbodienst. Dat is verplicht. Tegenwoordig zijn er ook commerciële verzuimbureau's (was dit weekend aandacht voor vanwege een recente aflevering van Zembla) en ook die zijn verplicht om samen te werken met bedrijfsartsen. Bij langdurige ziekte moet een werknemer binnen een bepaalde tijd door een bedrijfsarts gezien zijn, en moet er een plan van aanpak opgesteld worden om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk weer (eventueel met aanpassingen of in een andere functie) aan de slag kunt. De bedrijfsarts kies je dus niet zelf, het hangt van je werkgever af van welke verzuim- of arbodienst die de diensten afneemt. Ziekmelden doe je door je ziek te melden bij je werkgever. Indien nodig, geeft die je ziekmelding door aan de arbodienst, en krijg je een oproep van de bedrijfsarts. Toegevoegd na 5 minuten: Je kunt ook zelf een gesprek aanvragen bij de bedrijfsarts, dat kan ook zonder je ziek te melden. Vraag je werkgever om de contactgegevens. Als het je gaat om het werken aan herstel, dan kan dat ook buiten het proces van ziekmelden om. Ik weet niet wat voor behandeling je op dit moment krijgt, maar elk revalidatiecentrum heeft tegenwoordig een team dat gespecialiseerd is in de behandeling van chronische pijn. Je kun je huisarts vragen om een verwijzing naar een revalidatiearts, en daar om advies vragen voor wat betreft behandeling en eventuele aanpassingen op je werk. Vaak zul je in een revalidatiecentrum een multidisciplinaire behandeling volgen, en is er ook begeleiding op het werk mogelijk. Er zijn zelfs centra die gespecialiseerd zijn in arbeidsrevalidatie, waar de behandeling dus vooral is gericht op het beter kunnen functioneren op je werk, en eventueel het aanpassen van je manier van werken, het verbeteren van de ergonomie op je werkplek, en andere dingen die erop gericht zijn dat je het werken beter vol kunt houden. Toegevoegd na 21 minuten: In de bron wat informatie over ziekmelding tijdens zwangerschapsverlof, misschien nog zinnig voor je.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ve...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100