Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kunnen eitjes van wormen overleven in de maag?

Ik heb het dan over worm eitjes van aarsmaden e.d.
Wordt het niet verteerd door de maagsappen?
Want uiteindelijke blijven ze wel leven. (Komen terecht in ontlasting etc.)
Hoe kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sterker nog: de maagzuur is nodig om de wormpjes uit de eitjes te laten komen! De buitenlaag van de eitjes is een eiwit met meerdere functies: - het beschermt de worm tegen uitdroging, zon, enz. - het is plakkerig, waardoor de eitjes aan de huid of het haar blijven zitten, en bij likken of aanraken worden deze dan ingeslikt. - het werkt irriterend, waardoor een mens of dier nog meer de neiging krijgt om deze schoon te likken of te krabben. En eenmaal binnen, om zo'n geweldig beschermende laag af te breken, zijn de maagzuur en de verteerenzymen in je maag en darm gewoon noodzakelijk voor het beestje om naar buiten te komen en je lichaam te infesteren. Dus zoals je ziet, hebben deze parasieten zich geweldig aangepast aan hun gasten! Toegevoegd na 15 uur: Op "verzoek" van Pelle, toch even een bibliografische bron gevonden voor mijn bewering dat juist de maagzuur en de enzymen in ons lichaam noodzakelijk zijn voor het laten uitkomen van de worm uit het ei. Zie deze link: http://books.google.nl/books?id=t8Bbhuk9iysC&pg=PA94&lpg=PA94&dq=taenia+eggs+protein&source=bl&ots=jkD3zP5yBp&sig=TtcZnSdgA3bKSRNWSMN_cyK2OTg&hl=es&sa=X&ei=zLt1T8zxCIWcOtTB4NAN&sqi=2&ved=0CBwQ6AEwAA#v=onepage&q=taenia%20eggs%20protein&f=false

Bronnen:
Zelf ben ik dierenarts

de eitjes schijnen bestand te zijn tegen de maagsappen. ik vindt het een beetje lijken op horzellarven bij paarden. horzels leggen hun eitjes op de benen van een paard. het paard likt deze op en na enkele weken komen deze eitjes uit in de mond of keelholte. hierna gaan ze naar de maag en boren zich met hun kop vast in de maagwand. na enkele maanden laten ze los en komen ze via de darmen weer naar buiten. wat deze parasieten bestand maakt tegen het maagzuur weet ik ook niet precies.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aarsmade
http://nl.wikipedia.org/wiki/Horzels

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100