Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom moet je elk uur wakker gemaakt worden bij een hersenschudding?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je een flinke klap op je hoofd hebt gehad is er altijd een kleine kans op een subdurale bloeding: een van de vele bloedvaatjes van je hersenvlies kan gescheurd zijn, dat bloed kan nergens heen en hoopt zich op waardoor er een te hoge druk/hersenbeschadiging kan ontstaan. Omdat je hersenen geen gevoelszenuwen hebben merk je dit helemaal niet. Het belangrijkste verschijnsel is toenemende sufheid maar als je slaapt merk je dit natuurlijk ook niet op. Vandaar dus het wekadvies. Als iemand niet meer goed wakker te krijgen is kan dit op zo’n bloeding duiden en moet er snel medische hulp worden gezocht.

Omdat er mogelijk ook een hersenbloeding of kneuzing kan zijn. Daarvan kan je buiten bewustzijn raken. Als je slaapt, merkt niemand dat. En als je 's ochtends wakker wordt is het te laat. Dus ieder uur wekken, want als je niet alert bent kan er sprake zijn van iets ernstigers.

Waarom een wekadvies? De arts geeft een wekadvies omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is. Een eerste teken hiervan is dat de patiënt suf wordt. Zelf merkt hij/zij dit niet! Iemand anders moet dit dus regelmatig controleren. Dat hoeft overigens lang niet altijd ieder uur. Heel vaak wordt twee uur aangehouden. Meestal zal de eerste 24 uur na het ongeval iedere twee uur iemand moet controleren of de patiënt goed helder is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100