Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom sliss ik?

Waarom eigelijk? Enn hoe kom ik er vanaf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn veel verschillende oorzaken voor slissen. De tong wordt bijvoorbeeld naar voren tussen de tanden geduwd waardoor een onzuivere [s] wordt gehoord. Soms wordt ook bij andere klanken de tong naar voren geduwd, zoals de [t] en de [d].De tong kan zijwaarts breed tussen de zijtanden of kiezen worden geschoven. Ook dan ontstaat een onzuiver [s]-geluid. Kinderen of volwassenen met een open beet, bij wie er te veel ruimte is tussen de onder- en boventanden, zullen hun tong vaak tussen de opening van de tanden duwen. Je hoort dan een foutieve [s]. Een verkeerd uitgesproken [s] maakt dat ook andere klanken, zoals de [z], [sj] en [zj], vaak verkeerd worden uitgesproken. Slissen en lispelen gaan dikwijls samen met afwijkende mondgewoonten, zoals duim- en vingerzuigen. Door het slissen of lispelen kan de stand van het gebit beïnvloed worden doordat tanden en kiezen naar voren of naar buiten worden gedrukt. Andersom komt ook voor: door een slappe mondmotoriek kan slissen of lispelen ontstaan. Daarnaast is de kans op afwijkend slikken groter bij de aanwezigheid van slissen en lispelen. Het beste kom je er vanaf door een logopedist te raadplegen. Ga voor een verwijzing naar je huisarts. Zelf oefenen kan ook, maar is veel moeilijker, slechter en bovendien kún je er soms niet zelf vanaf komen.

Bronnen:
http://www.logopedie.nl/site/slissen_en_lispelen

Slissen kan verschillende oorzaken hebben,als het aan de stand van je gebit ligt kun je met de tandarts overleggen of een beugel een optie is. Het kan ook zijn dat je je mondspieren niet voldoende of op een verkeerde manier ontwikkeld hebt,dan kan Logopedie een optie zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100