Is het erfelijk dat je gaatjes krijgt?

Aangezien mijn moeder en ik (laat ik het zo zeggen) vaak gaatjes hebben, en mijn broer poetst veel minder dan dat ik doe, ik doe altijd iedere dag minimaal 2x en flos ook nog eens.

Toegevoegd na 50 minuten:
en klopt het dat witte tanden sneller gaatjes krijgen dan niet witte tanden ;-)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Absoluut. Een voorbeeld: In de slaventijd werd bij de verkoop van slaven naar het gebit gekeken. Was dit mooi, gezond en sterk, dan werd de slaaf 'gekocht'. Tot op de dag van vandaag zie je dat de nakomelingen van deze slaven in 9 van de 10 gevallen een ijzersterk gebit hebben. Het zit dus in de genen. Een vriend van mij is zo'n nakomeling van slaven. Hij doet niks om z'n gebit goed te onderhouden, op poetsen na. Zijn gebit is ijzersterk, heeft geen gaatjes ( hij is 58 jaar!) en heeft nog altijd prachtige tanden en kiezen.

Ja dat kan. Er is een erfelijke component aan speeksel met weinig enzymen hebben, waardoor tandbederf veel meer kans krijgt dan bij mensen met 'sterk speeksel'. Ik ben er ook mee gezegend, net als mijn moeder. In onderstaand artikel wordt deze theorie onderuit gehaald, trouwens. Maar zolang ik 2x per dag poets en de hele handel verrot waar je bij staat en m'n mond uit probeert te wandelen, houd ik het er op dat ik erfelijk belast ben.

Bronnen:
http://dare.ubn.kun.nl/bitstream/2066/2162...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100