Is zwembadwater werkelijk slecht voor het gebit?

De oorzaak zou zijn dat onder invloed van daglicht in zwemwater (gedesinfecteerd met chloorgas) zoutzuur zou ontstaan dat een zeer lage pH-waarde heeft. Dit zure water zou erosieve verschijnselen kunnen veroorzaken.

Zwemwater zou echter ook gedesinfecteerd kunnen worden met uitsluitend natriumhypochloriet in plaats van chloorgas. Naar zeggen krijgt het water hierdoor weer een te hoge pH wat irriterend zou zijn voor de huid. Dit wordt dan gecorrigeerd met zwavelzuur zodat er een optimale neutrale pH van tussen de 6,8 en 7,8 onstaat.

Wordt de pH van het zwembadwater altijd constant gehouden? Het bovenstaande klinkt wat ver gezocht maar als dit waarheid is dan wil ik dit uiteraard graag weten om gebitsproblemen in de toekomst te voorkomen. Immers ben ik een fanatieke zwemmer en vaak in het zwembad te vinden.

De bron van informatie:

http://vorige.nrc.nl/scholieren/article1597841.ece

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is nu een wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat tanderosie een rol speelt bij wedstrijdzwemmers (lees 19 uur per week!, met een gemiddelde van 4 uur per keer)). Daarentegen recreatieve zwemmers (1 a 2 keer per week max 2 uur zwemmen) hebben geen last van erosie van de labiale tandvlakken (lippen-zijde). Wel hadden ze last van erosie van de binnenzijde van hun tanden agv drinken van zure dranken en voeding tijdens sportuitoefening. De meest van ons zijn recreatieve zwemmers hoeven ons dus geen zorgen te maken. Een advies is om geen sportdrankjes (erg aangezuurd) te gebruiken tijdens het sporten.

Bronnen:
http://www.ttweesp.nl/zwemmen/wat-doet-gec...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100