Zijn reiskosten werktijd?

Ondermeer naar aanleiding van mijn vorige vraag "Mag mijn werkgever winst maken op de reiskosten die ik maak met mijn privé auto?", zit ik met het volgende vraagstuk:

Omdat ik -op verzoek van mijn werkgever- op een andere locatie werk dan normaal, reis ik dagelijks niet alleen een hoop meer in afstand (ruim 100 km op een file-traject) maar het kost me ook meer tijd.
Zijn de (extra) uren die ik maak hiervoor privé tijd of is dit werktijd?
Op internet vind ik nergens een duidelijk antwoord hierop, want de voorbeeld-situaties zijn steeds anders dan de mijne.

Mijn situatie is:
Afgesproken met mijn werkgever bij indiensttreding: ik werk vanuit kantoor, op ongeveer 20 km afstand vanaf mijn huis.
Huidige situatie: ik werk meer dan 120 km ver van huis, bij een klant op locatie.
In beide gevallen vertrek ik vanuit huis direct naar mijn bestemming en 's middags ('s avonds) hetzelfde in omgekeerde richting. Ik ga dus niet via kantoor naar de klant toe.

Is de (extra) reistijd dus werktijd of is het mijn eigen tijd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, zo zijn jullie niet getrouwd. Je kantoor is je werkplek en de extra tijd die je kwijt bent is voor rekening van je werkgever, die dat door kan berekenen naar de klant. Reiskosten is niet hetzelfde als reistijd. De extra reiskosten dienen door je werkgever te worden vergoed. De extra reistijd is geen werktijd, maar meestal een percentage van je normale uurloon, bv 50% uren, die je declareert. Lastig kan het zijn als je werkgever dit heel anders ziet en de werkrelatie onder druk komt te staan. De andere werkplek kan ook een filiaal zijn en je werkgever heeft andere bedoelingen en dat kan zijn dat ie van je af wilt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100