Wat kunnen de gevolgen zijn voor een student wanneer er volgens het contract teveel huurders in een pand zitten?

Ik had een vraag m.b.t. studiefinanciering (uitwonende beurs) en huurcontracten. Ik en 3 andere vrienden hebben een huis gevonden met 4 slaapkamers. Echter heeft de verhuurder maar een vergunning voor 2 personen. De verhuurder vindt het wel goed als wij er met 4 man in trekken maar in het huurcontract zal er dan wel maar 2 personen staan.

Nu willen wij alle 4 op dit adres inschrijven zodat we een uitwonende beurs kunnen aanvragen. Alleen vroegen wij ons af wat nou hier van de gevolgen kunnen zijn. Het lijkt mij dat duo alleen komt controleren om te kijken als we er ook echt daadwerkelijk met 4 personen wonen (wat dus ook zo is).

Dus dan lijkt mij dat we de uitwonende beurs niet terug hoeven te betalen (aangezien de 4 personen kloppen) en zolang de gemeente ons niet lastig valt met de vergunning kunnen wij er blijven zitten.

Weet iemand misschien hoe het daadwerkelijk in elkaar steekt?

Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het gaat hierom een gemeentelijke huisvestingsregeling m.b.t. kamerverhuurpanden. Als er 3 of meer kamers worden verhuurd heeft verhuurder een vergunning nodig (zgn omzettingsvergunning). Het pand moet dan aan bepaalde (veiligheids)eisen voldoen en kamerverhuurpand moet passen binnen gemeentelijke bestemmingsplan (Meestal max. aantal kamerverhuurpanden per postcodegebied of straat). Als er geen vergunning is, mogen er max 2 personen wonen, anders is verhuurder in overtreding. Voor Duo maakt het niets uit, die is alleen ge-interesseerd of student daadwerkelijk op opgegeven adres woont ivm uitwonendenbeurs. Maar de Gemeente zal het niet toestaan, een actieve gemeente zal al weigeren 3 of meer kamerhuurders op dat adres in te schrijven. Een "luie" gemeente doet dit wel, maar als buren gaan klagen, bijv. over overlast of een "illegaal studentenpand" rapporteren bij Gemeente, dan zal men e.e.a. onderzoeken en krijgt verhuurder bericht dat hij in overtreding is en hebben hij + de bewoners een probleem ! Overigens geeft verhuurder aan dat er max. 2 personen kunnen inschrijven (omdat hij geen vergunning heeft), maar heeft er geen bezwaar tegen dat er 4 personen gaan wonen (wat dus niet mag). Ga er niet mee in zee.

Voor de beurs moet je inschrijven en de gemeente zal dus registeren het aantal bewoners op een adres. Nu zal het in het algemeen goed gaan, maar bij controle als de getallen bij elkaar gelegd worden, zal de gemeente actie dienen te ondernemen. Het gevolg is dat de verhuurder een boete krijgt en dat de huurders dienen te verhuizen, want de situatie is onbewoonbaar in de ogen van de gemeente.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100