Als je een bankbiljet uit geeft in een winkel, en hij blijkt vals, mag het winkelpersoneel het dan innemen ? Zonder compensatie !

Naar aanleiding over de vraag over vals geld naar de bank brengen . Ik heb het nog niet meegemaakt en ik verwacht dat het winkelpersoneel je het valse briefje terug geeft.

Maar als ze dat niet doen, "bestelen" ze je dan? Of plegen ze een strafbaar feit als ze het teruggeven?

Toegevoegd na 2 minuten:
HET blijkt vals ...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als een winkelier vals geld krijgt en dit later ontdekt wordt het niet vergoed. Als een winkelier ontdekt dat een biljet vals is moet de winkelier het geld weigeren en de aanbieder aanraden ermee naar de politie te gaan. Het biljet in beslag nemen mag niet. Andersom was er in 2007 het bericht dat supermarkten het valse geld dat pas later werd ontdekt weer terug probeerden te geven aan andere klanten omdat ze dot niet vergoed kregen. Een kwalijke zaak. Als de winkelier vermoed dat de klant niet ter goede trouw handelt wordt de winkelier aangeraden om de politie in te schakelen. Alleen de politie mag iemand aanhouden en het geld in beslag nemen. Deze informatie staat op de website van de rabobank, dus lijkt me wel betrouwbaar. Toegevoegd na 1 minuut: NB. De bank zelf zal het geld wel inhouden. Als je het probeert te wisselen en ze kunnen aantonen dat je dit bewust doet kan je 9 jaar cel riskeren. Toegevoegd na 4 minuten: Ik haal misschien wat door elkaar. De straf op het uitgeven van vals geld is waarschijnlijk 3 maanden tot 1 jaar, tenzij je zelf het geld maakt en in omloop brengt (en wordt gesnapt).

Bronnen:
http://www.rabobank.nl/bedrijven/klantense...
http://www.rabobank.nl/images/een_verdacht...

Jij bent de eigenaar, als het winkelpersoneel ziet dat het vals is, moeten ze het weigeren en weigeren betekent dat ze het aan de eigenaar moeten teruggeven... Nee ze weigeren het...

Wie een vals biljet in zijn portemonnee vindt, heeft pech. Een vals biljet is niets waard. U bent gelukkig niet strafbaar als u een vals eurobiljet bezit. Dat wordt anders wanneer u het valse biljet uitgeeft. Dan bent u in principe wel strafbaar. Blijkt bij een controle dat een biljet vals is, dan zal de winkelier het niet accepteren en eventueel de politie erbij halen. U kunt ook zelf naar de politie gaan, die dan een aangifte opmaakt. Dat is zinvol als u weet hoe u aan het valse biljet gekomen bent. Als alternatief kunt u naar de bank gaan en vragen het biljet naar De Nederlandsche Bank op te sturen. U krijgt dan een bewijs van afgifte en ontvangt later de waarde retour als het biljet na controle door DNB toch echt blijkt te zijn. Het is namelijk niet ondenkbaar dat een biljet ten onrechte voor vals wordt versleten in de winkel. Bankbiljetten die bijvoorbeeld per ongeluk zijn meegewassen in de wasmachine, kunnen hun echtheidskenmerk verliezen en zien er onder een UV-lamp uit als een vals ­biljet. Valse munten kunt u inleveren bij de politie of desgewenst rechtstreeks bij het Nationaal Analyse Centrum voor Munten (NACM) gevestigd bij de Koninklijke Nederlandse Munt te Utrecht. Als de munt inderdaad vals is, wordt hij wel in beslag genomen en niet vergoed. Beschadigde munten daarentegen worden wel vergoed. Toegevoegd na 2 minuten: Het kan dus 2 kanten op gaan. Of de winkelier geeft het valse geld terug. Of ze bellen direct de politie en geven het valse geld aan hun.

Bronnen:
http://www.plusonline.nl/geldenrecht/artik...

Vals geld wordt in beslag genomen, dit mag niet in omloop zijn! Misschien krijg je alleen compensatie als je bij de bank geld pint en kunt aantonen dat je het uit de pinautomaat hebt verkregen, maar die kans is heeeeel klein want dit wordt goed gecontrolleerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100