Mag een lening als inkomen worden gerekend?

Hallo allemaal,

Ik heb een vraag. Mag de gemeente een lening van de DUO als inkomen rekenen om bijvoorbeeld te bepalen of je in aanmerking komt voor bijzondere bijstand?

Naar mijn idee mag de gemeente een lening niet als inkomen rekenen, omdat het immers een lening is en dus een schuld betreft. Ik weet dat de belastingdienst een lening niet als inkomen ziet. Wie weet hier meer over en kan mij verder helpen?

Alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Een inkomen is volgens definitie: Inkomen is alles wat iemand als opbrengst van arbeid, onderneming of vermogen geniet, bijvoorbeeld loon, winst, dividend of rente. Dit betekent dat een lening geen inkomen is.

Een lening is geen inkomen volgens box 1. Het is namelijk een schuld. In het geval je wellicht een spaartegoed, of ander vermogen hebt (bijv, een huis) van meer dan 20. 139,- euro moet je dit opgeven in box 3, maar mag je je schulden daarop in mindering brengen.

DUO doet studiefinanciering. Dat is derhalve een lening die bedoeld is voor je studiekosten én levensonderhoud. Het is dus absoluut een lening. Maar de crux in deze is, het betreft een speciaal soort lening. De rente die wordt berekend is uitzonderlijk laag, 0,12% in 2014. Voor dat geld krijg je nergens anders een lening. Blijkbaar staat jouw gemeente op het standpunt dat het verstrekken van een lening tegen zulke lage tarieven reeds een vorm van bijstand is en daar zit wel wat in, want anders zou vermoedelijk 80% van de studenten voor bijstand in aanmerking komen en dat is niet de bedoeling van studiefinanciering/bijstand. De overheid heeft daarom vast wel ergens een bepaling gemaakt dat studiefinanciering bijstand uitsluit, behalve misschien in bepaalde zeer uitzonderlijke gevallen zoals chronische ziekte, handicap, wajong e.d. Je zou hiervoor de voorwaarden van studiefinanciering nader moeten bestuderen, die zijn vast en zeker verstrekt bij toekenning ervan. Toegevoegd na 59 minuten: Die bepalingen zijn opgenomen in de toekenning van bijstand. Raadpleeg onderstaande link als je meer wilt weten. Toegevoegd na 10 uur: Voor bijzondere bijstand gelden in principe dezelfde regels, maar er is meer kans dat gemeenten hierop uitzonderingen maken. Ik heb hieromtrent nog 2 links toegevoegd. Voor bijzondere bijstand moet je kunnen aantonen bepaalde onvermijdelijke kosten te hebben die je redelijkerwijs niet van jouw inkomen kunt betalen. Misschien kun jij een zorgverzekering vergoed krijgen. Of een stadspas. Punt blijft, het hangt helemaal af van jouw gemeente en de regelingen die zij aanbieden. Verdiep je daar in, kijk naar jouw situatie en probeer goed voorbereid bij de gemeente vergoedingen los te peuteren. Ik wens je (echt waar) veel succes. Sommige mensen hebben het nu eenmaal niet breed en dan is elke tegemoetkoming daadwerkelijk een verlichting. Als de gemeente vergoedingen aanbiedt heb je daar ook recht op en moet je er zeker gebruik van maken.

Bronnen:
http://financieel.infonu.nl/geld/135662-ui...
http://www.antwoordopbijstand.nl/inhoud?pid=23
http://www.nibud.nl/inkomsten/tegemoetkomi...

Een vriendin van mij heeft het zelfde gehad. Ik heb toen ook van alles uitgezocht omdat hij mij ook leek dat het niet meegeteld mag worden, maar voor een lening bij DUO gelden andere regels dan voor een gewone lening. Het gebeurt bij elke gemeente dat dit als inkomen wordt geteld en wat ik begrepen heb is dat ook gebruikelijk. Heb zelfs nog overlegd met jurisch adviseur van de rechtsbijstand maar die zei ook precies hetzelfde. Als je meer inkomen wil ben ik bang dat je zal moeten kijken naar werken naast je studie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100