Als ik familie in laat wonen bij mij thuis, wat zijn dan de consequentie financieel gezien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hypotheekrenteaftrek zou een punt kunnen zijn. Als de familie niet meer huur betaalt dan €4748 per jaar is er de kamerverhuurvrijstelling: Huur onbelast / geen consequenties voor hypotheekrenteaftrek. De gemeentelijke belastingen kunnen iets omhoog gaan. Maar dat blijft beperkt tot € 50 of iets meer. Voor de inkomstenbelasting en de toeslagen zijn er geen consequenties, tenzij u met 1 van de familieleden fiscaal partner zou worden. Maar dat zal zeer waarschijnlijk niet het geval zijn. Zie bron 2

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Het verzamelinkomen op dit adres gaat omhoog. Dat heeft gevolgen voor eventuele toeslagen die je hebt. Daarnaast zullen belastingen omhoog gaan, omdat het huishouden meerdere personen gaat tellen (denk aan waterschaps- en gemeentelijke belastingen). Uiteraard zullen ook de stroom- gas- en waterrekening hoger zijn, evenals de kosten voor de boodschappen, omdat er meer verbruikt wordt.

Je kan je huurtoeslag verliezen, of eventuele uitkeringen. Ook andere toeslagen kan je verliezen, of kwijtscheldingen als je die hebt, zoals kwijtschelding van rioolbelasting of waterzuivering.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100