Schade door onterecht afgaan van brandalarm in huurhuis. Wie moet de kosten betalen?

Van het weekend is in het huurhuis van mijn moeder de brandalarm ten onrechte afgegaan. Een van de buren heeft de brandweer gebeld en die heeft de sloten geforceerd, met als gevolg dat er schade is aan de deur en sloten.

De woningcoörperatie wil de kosten van de reparatie op haar verhalen, dus die stelt haar persoonlijk aansprakelijk.

De verzekeringsadviseur zegt dat zij niet aansprakelijk is voor de schade. Zij heeft de schade niet veroorzaakt Het valt ook niet onder de inboedelverzekering, maar onder de opstalverzekering van de woningcoörperatie.

Of de brandweer een schadevergoeding wil geven weet ik nog niet, maar de kans schat ik eigenlijk op nihil in.

Wat kan je het beste in zo'n geval doen?

Toegevoegd na 25 minuten:
De brandalarm is op mijn moeders initiatief geplaatst. Dus niet door de woningbouwcoöperatie.

Weet jij het antwoord?

/2500

In dit geval, je moeder heeft zelf het brandalarm geplaatst, is je moeder aansprakelijk, tenzij het brandalarm is afgegaan door een fout van de woningbouw (ik kan niet bedenken welke fout dat dan kan zijn). Ook is het mogelijk dat de installateur van het alarm een fout heeft gemaakt, waardoor deze is afgegaan, maar als het brandalarm er al langere tijd hangt lijkt me ook dat onwaarschijnlijk. Laat je moeder nogmaals contact opnemen met haar verzekering en duidelijk uitleggen wat er is gebeurd.

Wat voor brandalarm? Gewoon een rookmelder, zo'n piep ding van praxis? Dan zou de buurman dat ding dus gehoord hebben door de muur/deur heen. Die belt dan de brandweer, en de brandweer besluit dan maar gewoon een deur te forceren, zonder dat er duidelijkheid is of er wel brand is. Nou ja dat laatste snap ik dan weer wel. Naar mijn mening ligt de verantwoordelijkheid bij de verhuurder. Zij hebben de opstalverzekering en die moet uitbetalen. Als er wel brand geweest was, betaald de opstal ook. Kijk even naar dit linkje, dit heeft te maken met een inval van de politie in een huurwoning, waarbij ook een deur geforceerd is, de verhuurder moest betalen, hij moet bewijzen dat de huurder fout is geweest, kan hij dit niet, moet hij betalen: https://www.jurofoon.nl/nieuws/2781-politie-forceert-deur-huurwoning-wie-betaalt-de-schade En in dit linkje, iemand met hetzelfde probleem http://forum.fok.nl/topic/1347581/1/999

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100