Waarom mag het CVZ de beslagvrije voet negeren?

Ik maak me grote zorgen om mijn vriendin. Zij heeft een bijstandsuitkering en heeft een aantal maanden de zorgpremie niet kunnen betalen, met als gevolg dat het CVZ (College voor Zorgverzekeringen) nu de zgn. Bestuursrechtelijke Premie inhoudt op haar uitkering. In de brief die ze daarover heeft ontvangen, wordt het 'broninhouding' genoemd. In plaats van de normale premie van ca. € 105,- wordt er nu € 160,- ingehouden en tot overmaat van ramp blijft de achterstand gewoon staan. Daar wordt niets op afgelost door deze inhouding. Zij is alleenstaand en heeft geen kinderen, en ze krijgt nu zo'n € 720,- netto per maand uitgekeerd i.p.v. € 880,-

Ze is onlangs bij loket Schuldhulp geweest en daar is haar verteld dat de beslagvrije voet € 842,- is. Ze realiseert zich wel dat dit iets totaal anders is dan een beslaglegging, maar ze begrijpt niet waarom het CVZ de beslagvrije voet mag omzeilen. Hoe zit dit? Waarom kan dit zomaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat ze anders ook onbeperkt 150 op de snelweg mag gaan rijden. Dit is gewoon een boete, en daar word je niet van vrijgesteld omdat je te weinig inkomen hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100