Tot in de hoeveelste graad is een werkgever verplicht vrij te geven voor een bruiloft?

Binnenkort heb ik een bruiloft van familie. Dit is geen directe broer of zus. Het betreft hier de dochter van een tante (een nicht van mij dus).
Is een werkgever dan verplicht om vrij te geven? Of kost het mij een vrije dag? Het is me namelijk totaal niet duidelijk hoe het werkt met 'hoeveelste graad' in de familie en dergelijke.
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wettelijk is de werkgevers niet verplicht tot het geven van bijzonder verlof met doorbetaling van loon voor bruiloften en uitvaarten. Als er recht is op buitengewoon verlof moet dit in een cao staan of in een personeelshandboek of personeelsreglement. Die reglementen gaan in de regel niet zo ver dat je ook buitengewoon verlof krijgt voor bruiloften van neven en nichten (= bloedverwanten in de 3e graad als het kinderen zijn van broers en zussen en in de 4e graad als het kinderen zijn van je ooms en tantes. Je ooms en tantes zelf zijn bloedverwanten in de 3e graad.) Vaak voorkomend - maar dus geen wet - is dat je bijzonder verlof met doorbetaling van loon krijgt voor huwelijken en uitvaarten van bloed- en aanverwanten in de eerste en tweede graad. Bloedverwanten in de 1e en 2e graad: grootouders, ouders, kinderen, kleinkinderen, broers en zussen Aanverwanten in de 1e en 2e graad: grootouders van partner; ouders van partner; kinderen van partner; partners van kinderen; kleinkinderen van partner; broers en zussen van partner. Er zijn ook werkgevers die voor de bijzonderverlofregels voor huwelijken en huwelijksjubilea een andere categorie personen nemen dan voor overlijdens. Als je geen bijzonder verlof met doorbetaling van loon krijgt en er toch bij wilt zijn, kun je een vakantiedag opnemen.

Dat soort informatie staat in de cao die geldt voor jou branche daar kun je vinden wanneer je recht hebt op een bijzondere verlofdag.

Tot in welke graad je bijzonder verlof krijgt kan verschillen pet CAO/werkgever. Doorgaans bij begrafenissen en huwelijken tot en met de tweede graad (kind, broer, zuster, ouder, schoonouder, zwager of schoonzuster). Voor huwelijk van een nicht (vierde graad) zullen weinig werkgevers bijzonder verlof geven. Het zal je dus een vakantiedag kosten.

Bronnen:
http://www.mkbservicedesk.nl/696/welke-ver...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100