Is het financieel gezien tegenwoordig (anno 2013) rendabel om zonnepanelen te nemen. Zijn er bijvoorbeeld subsidies hiervoor?

Het gaat om een stichting zo groot als een basisschool met plat dak.

Weet jij het antwoord?

/2500

Zelf weet ik het antwoord niet hierop, maar onlangs had Kassa Groen een item over zonnepanelen en werd er uitgerekend hoe rendabel het was (aanschafkosten - aantal jaren dat je het had terugverdiend). Er is een enorm verschil in prijs bij verschillende aanbieders. Zie ook: http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/zelfopgewekte-stroom-goedkoper-dan-stroom-uit-stopcontact/speel/1/ Over subsidies weet ik niets. Misschien kunt u navraag doen bij uw gemeente of Rijksoverheidsdienst.

Ja het is goedkoper, maar het duurt wel een tijd voor je de aanschafskosten eruit hebt. Subsidie is er in ieder geval ook nog in 2013: " Stand van zaken op 16 januari 2013 Vanaf de start van de regeling op 2 juli 2012 zijn er tot en met 15 januari 2013 44.276 aanvragen binnengekomen. Het totale budget dat het ministerie van Economische Zaken voor 2012 en 2013 samen beschikbaar heeft gesteld is € 50.882.000,-. In totaal is er voor € 24.738.752 subsidie aangevraagd. Dit betekent dat er nog € 26.143.248 subsidiebudget beschikbaar is. ... Voor een zon-PV installatie met een een minimaal vermogen van 0,601 kWp (kilowattpiek) tot en met 3,5 kWp is het subsidiebedrag 15% van de daadwerkelijk gemaakte aanschafkosten. Het subsidiebedrag voor een zonne-installatie met een vermogen groter dan 3,5 kWp (kilowattpiek) is als volgt berekend: de uitkomst van 15% van de daadwerkelijk gemaakte kosten wordt vermenigvuldigd met 3,5 en gedeeld door het vermogen in kilowattpiek. Het subsidiebedrag is in alle gevallen maximaal 650 euro subsidie. Onder de daadwerkelijk gemaakte (aanschaf)kosten vallen de kosten voor het materiaal, bijvoorbeeld de aanschaf van de panelen en ondersteunende apparatuur, zoals omvormers. Aanvragers krijgen geen subsidie voor de arbeids- en verbouwingskosten. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet de installatie minimaal 0,601 kilowattpiek zijn." (website van ministerie van economische zaken) Zonnepanelen zijn op de lange termijn gezien goedkoper. Over hoe lang het duurt voor je het eruit hebt: "Gemiddeld gaan zonnepanelenleveranciers uit van een terugverdientijd van 10 tot 12 jaar voor zonnepanelensysteem met subsidie en circa 15 tot 20 jaar voor systemen zonder subsidie." (zonnepanelenexpert.nl) "Met de aanschaf meegerekend is de stroom van zonnepanelen goedkoper dan gewone stroom, als wordt gerekend over een periode van 25 jaar." (bericht in de krant de Metro, maar wel van vorig jaar, er staat niet bij of subsidie mee berekend is of niet) "Stroom van zonnepanelen via Zon Zoekt Dak is namelijk minstens 17% goedkoper dan stroom van uw energieleverancier. En het financiële rendement van zonnepanelen is jaarlijks 13% terwijl een spaarrekening hoogstens 5% per jaar oplevert." (StroomZoektDak, project van stichting Natuur&Milieu) Toegevoegd na 2 minuten: Sorry, zonnepanelenexpert.nl moet dezonnepaneelexpert.nl zijn. En niet alle bronnen passen erbij, dus de laatste dan maar hier: http://www.zonzoektdak.nl/zon-zoekt-dak-home/

Bronnen:
http://www.agentschapnl.nl/programmas-rege...
http://www.dezonnepaneelexpert.nl/wat-kost...
http://www.metronieuws.nl/nieuws/stroom-zo...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100