Mogen ze mijn WWB uitkering stopzetten?

Ik ben 25 jaar en zit in de WWB uitkering.
Nu heb ik een brief ontvangen met de mededeling dat ze mijn uitkering willen stopzetten. Hieronder een korte tekst uit de brief.

De zogenaamde scholingsplicht is ingevoerd. Als u nog recht heeft op studiefinanciering dan heeft u geen recht meer heb op een WWB uitkering.
Het beleid van de gemeente is dat jongeren die nog geen diploma van een beroepsopleiding op MBO2 of hoger hebben, eerst een opleiding op dat niveau moeten volgen.
Wij zijn voornemens tot beëindiging van uw bijstandsuitkering over te gaan met ingang van 1 september 2012, tenzij u voldoet aan de hieronder genoemde eisen.
" Dan staan er een aantal genoemde eisen zoals een diploma MBO niveau 2, HBO of WO. Aan alle eisen die ze vragen voldoe ik niet."
U dient de gevraagde documenten voor 1 september 2012 in te leveren. Reageert u niet dan zullen wij het beëindigingonderzoek opstarten.

Nu is het zo dat ik alleen een VMBO-T diploma heb.
Financieel gezien is het voor mij onmogelijk om naar school te gaan. Dit weet de gemeente, maar daar doen ze niets mee.
De gemeente heeft mij altijd gezegd dat ik geen opleiding kreeg omdat ik een startkwalificatie heb. Dit blijkt nu niet zo te zijn.

Nu is mijn vraag: Kunnen ze mijn uitkering stopzetten, als ik daardoor in nog grotere financiële problemen kom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, want dit gaat om een wetswijziging. "Vanaf 1 juli 2012 bestaat er geen recht meer op een WWB-uitkering als iemand die jonger is dan 27 jaar nog, zoals dat heet, uit ‘s Rijks kas bekostigd onderwijs kan volgen. Dit is het geval als je een opleiding kunt volgen die door de overheid betaald wordt. In de meeste gevallen heb je dan recht op studiefinanciering (WSF)." (bron: http://www.isd-ml.nl/media/downloads/diversen/2012/wwb2012_09_jongeren_en_bijstand.pdf) In tegenstelling tot wat soms het geval is bij nieuwe regels, geldt deze gewijzigde wetgeving niet alleen voor mensen die nú Bijstand aanvragen, maar ook voor de jongeren die voor de ingang van deze nieuwe wet al een WWB-uitkering hadden. Een VMBO-diploma is inderdaad geen startkwalificatie. Een startkwalificatie is een HAVO, VWO, MBO2 diploma of hoger. Als jou in het verleden anders is voorgehouden, is dat erg vervelend. Overigens is de sociale dienst niet verplicht om een opleiding voor jou te betalen, ook niet als eerder was erkend dat je geen startkwalificatie hebt. Omdat je nog geen 30 bent en nog niet eerder gebruik gemaakt hebt van studiefinanciering (daar ga ik tenminste even vanuit) heb je nog recht op minimaal 4 jaar studiefinanciering. Je hebt dan ook het recht om te lenen bij DUO wanneer je niet voldoende kunt rondkomen. Veel studenten moeten lenen, werken én studeren, en vaak dragen ook hun ouders nog bij. Als jij niet rond kunt komen van studiefinanciering en een bijbaan alleen, zou je kunnen overwegen om een BBL of duale opleiding te doen, daarbij combineer je leren en werken en heb je al gewoon een salaris. Ik weet niet wat de reden is dat jij in de Bijstand zit. Ik weet dus niet waarom je geen werk kunt vinden, of je in staat bent om te werken, en hoe jouw verdere situatie is. Als jouw situatie zo uniek is dat hij erg afwijkt van de situatie van de gemiddelde student, en het dus iets anders is dan zoals andere studenten alleen niet rond kan komen van studiefinanciering alleen er daar dus bij moet werken en lenen, bespreek dan je situatie nog eens goed met je klantmanager en vraag of ze mee willen denken over oplossingen.

Ja, ze mogen je uitkering stoppen. Ik denk dat je tot nu toe "geluk" hebt gehad. Er is inderdaad scholingsplicht, wat betekent dat je allereerst moet voldoen aan scholing, minimaal niveau 2 MBO. Je bent nu 25 en hebt alleen VMBO-T. Dat je financiele problemen hebt ligt voor de hand, als je immers geen opleiding hebt is het ook erg moeilijk om een baan te vinden. Je schrijft dat je het geld niet hebt voor een opleiding, maar weet je dat je ook een BBL opleiding op het MBO kunt doen? Dan leer je een beroep in de praktijk (en je verdient daarbij minstens het minimumloon) en ga je één dag in de week naar school. Dan voldoe je aan de scholingsplicht. En heb je bovendien veel meer kansen op de arbeidsmarkt. Vraag naar de mogelijkheden bij de gemeente, of ga naar een ROC in je buurt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100