Mijn (ex) werkgever weigert mij de jaaropgave op te sturen, ik moet het gewoon komen halen. Wie weet of dit wel mag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hij is toch niet verplicht het te sturen? Waarom haal je 'm niet gewoon? Tuurlijk mag ie zelf bepalen hoe hij je jaaropgaaf overhandigt. Ik ga bij de Albert Heijn toch ook niet bij de kassa eisen dat ze even 2 pakken melk voor me pakken?

Artikel 28 lid 1 sub d van de Wet op de loonbelasting 1964 stelt: "De inhoudingsplichtige is gehouden volgens bij ministeriële regeling te stellen regels: d. aan de werknemer opgave te verstrekken van het in een kalenderjaar genoten loon, van de ingehouden belasting en van andere gegevens welke van belang kunnen zijn voor de heffing van de inkomstenbelasting;" Er staat niet expliciet in dat de kosten daarvan moeten worden gedragen door de werkgever, maar aannemelijk is dat wel, aangezien de kosten van het arbeidscontract ook voor rekening van de werkgever komen. Zie daarover art. 7:654 lid 1 BW: "Wanneer een arbeidsovereenkomst schriftelijk wordt aangegaan of gewijzigd, zijn de kosten van het geschrift en andere bijkomende kosten ten laste van de werkgever. " Afgezien van de juridische kant van het verhaal, waarom zou de (ex)werkgever weigeren zo'n jaaropgave op te sturen? Het kost hem slechts een enveloppe en een postzegel extra.

Wat je dan wellicht het beste kunt doen is een gefrankeerde envelop met daarop jouw naam en adres naar die werkgever te sturen. Met daarbij een vriendelijk verzoek de jaaropgave in die envelop te doen en zo aan jou te doen toekomen. Dan hoeven jullie geen persoonlijk contact met elkaar te zoeken, en kost het hem/haar niets dan het papier even te vouwen, in de omslag te stoppen en met de bedrijfspost mee te geven. Als hij/zij dat ook nog weigert dan zou je er een advocaat bij in kunnen schakelen, maar dat wordt dan een dure zet...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100