Wat zijn de voor- en nadelen van een Europese munt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voordelen zijn duidelijk: - geen valuta risico, dus veel meer handel onderling - ongelofelijk veel minder administratie- en wisselkosten, voor organisaties, handel en personen. - beter een machtige grote krachtige munt dan een zwak lullig lokaal muntje waar ze in het buitenland in het beste geval wel eens van *gehoord* hebben. Nadelen: - De nationale politiek kan geen invloed meer op de wisselkoers uitoefenen. Dus als land gewoon egoistisch je munt devaluaren ten kosten van de buitenlandse concurrentie, dat is er niet meer bij. - elk EU land kan niet meer de sinterklaas uithangen en geld bijdrukken naar believen ten koste van andere europeanen. Er moet een serieus huishoudboekje bijgehouden worden. Zoals je ziet zijn de nadelen van een individueel land dat aan de unie meedoet, de voordelen voor alle andere landen die aan de unie meedoen. Als je de voordelen optelt bij de voordelen vanuit de nadelen, dan hou je alleen maar voordelen over VOOR DE EU als geheel. We worden er met zijn allen ongelofelijk veel rijker van. Ten koste van Amerikanen en Aziaten. Kijk maar naar de rol die de Euro nu al speelt als reservemunt wereldwijd. Het neemt die rol nu al (zo snel al na invoering) langzamerhand over van de dollar die hem decenia had. Wat daarvoor weer de Engelse pond was. Wat de terughoudendheid van de Britten verklaart. Ze hadden langgeleden de 'wereldmunt' en begrijpen nog steeds niet goed dat dat allang niet meer zo is.

Voor: -Makkelijker betalingsverkeer. Tegen: -Hmm... Kan ik zo niet opkomen.

Voordelen: - Je kan overal makkelijk betalen -> geen geldwisselen - Je bent niet afhankelijk van 1 economie Nadelen: - Geen 'nationaal' teken meer.

gootste voodeel: onze export is nauwelijks meer afhankelijk van koersfluctuatie. Dat is economischer een zegen. Bovendien is prijsvergelijken makkelijk. Ik koop vaak, maar vergelijk altijd een internetaankoop. Onderweg in Europa kun je nu tenminste koffiedrinken onderweg zonder met verschillende doosjes met munten bij je te hoeven hebben. Nadelen: geen.

Voordelen: -Koersvast -Niet meer hoeven wisselen -niet meer hoeven omrekenen Nadeel: -Mensen zeuren nog steeds over het gemis van de gulden

Alle voordelen zijn hier boven al genoemd. Het enige nadeel dat ik écht vind, is dat we nu zulke lelijke bankbiljetten hebben, we hadden zulk prachtig geld. Dus ik mis die mooie biljetten, niet de gulden als munt.

Voordelen: -geen geld omwisselen als we op vakantie willen. -Voor de boeren is het makkelijker een normaal inkomen te krijgen -Sterke positie van de Euro t.o.v van Japan en vs. -geen schommelende wisselkoersen meer. -voor beleggers is het makkelijker om te doorzien en te vergelijken. Nadelen: -Invoering Euro koste veel geld -staat kan niet veel meer investeren. -Grotere landen hebben meer te zeggen dan kleinere landen -geen politieke unie. -werkeloosheid neemt toe. -sociale voorzieningen gaan in een welvarend land achteruit.

Bronnen:
http://www.scholieren.com/werkstukken/20088

Ha, die IVV; Een klein nadeel is dat het 'op vakantie'-gevoel er in het buitenland iets door is afgenomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100