Hoe komt de ECB aan het geld waarmee ze nu obligaties van landen als Spanje en Italië opkopen?

Dit geld moet toch immers ergens vandaan komen. De ECB zegt dat ze het doen zonder euro's bij te drukken omdat ze bang zijn voor inflatie. Hoe komen ze dan aan dat geld?

Weet jij het antwoord?

/2500

De ECB komt aan dat geld via financiele bijdragen van de EU-landen. Er is een soort verdeelsleutel gemaakt: 50% van het bedrag is gerelateerd aan het aantal inwoners van een land, en 50% aan het bruto nationaal product. Duitsland betaalt dus veel meer dan Nederland. Het geld is afkomstig van de Nationale banken, dus in Nederland zorgt de Nederlandse Bank voor die bijdrage.

Zoals voordien ook wordt vermeld is er een noodfonds opgericht door de Europese landen waardoor idd de grootste landen van de EU de grootste last dragen. Ieder land van de EU moet bijdragen aan dit noodfonds en met deze gelden kopen zij de obligaties op, uitgegeven door de landen die het grootste risico inhouden op een volgende zeer nakende financiële crisis. Bovendien leent ook ieder land van de Europese unie geld bij de ECB aan intrest. Door deze intresten die zij ontvangen kunnen zij ook eventueel obligaties kopen. De eerste reden waarom zij deze obligaties opkopen is dus om een volgende financiële crisis te vermijden. Of ze dit gaat lukken daar heb ik mijn twijfels over. De 2de reden is voornamelijk om de schuldenlast van deze landen op lange termijn te behouden of zelfs te verhogen. Na een periode van x aantal jaren verlopen deze obligaties en moet de rente die hierop wordt uitgegeven uitbetaald worden waardoor dus de schuldengraad van het land verhoogt of toch op zijn minst wordt behouden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100