Zijn er ook zorgverzekeraars die een fors lagere zorgpremie hebben voor mensen die aantoonbaar gezonder leven?

Ik rook niet, drink zelden, ik sport blessureloos, rij normaal en leef bewust. Ik ben 1x per jaar een dag of drie ziek. Toch betaal ik net zoveel premie als mijn vader, die rookt, drinkt, te vet is en hierdoor al drie keer in het ziekenhuis heeft gelegen.

Weet jij het antwoord?

/2500

National academic is er alleen voor mensen die een HBO of Universitaire studie hebben afgerond. Doordat deze doelgroep relatief gezonder blijkt te leven dan de rest is deze zorgverzekeraar goedkoper dan anderen.

Nee, die zijn er niet. Er zijn wel verschillen, maar die zijn gelukkig niet gebaseerd op "levensstijl". Jij kan met jouw bewuste levensstijl straks zomaar een of andere vorm kanker blijken te hebben..... of te ontwikkelen. Voorbeeld: mijn man. Of een andere ernstige ziekte, waar je een heel dure behandeling voor moet ondergaan. Jij kan best "normaal rijden" en toch een flink verkeersongeluk krijgen. Met de meest vreselijke en hartstikke dure behandelingen als gevolg. Jij kan best blessureloos sporten en toch een keer een hele gecompliceerde beenbreuk, enkelbreuk, wat voor breuk dan ook oplopen. Waarvoor verschillende operaties nodig zijn en de behandeling jarenlang kan aanslepen. Voorbeeld: mijn schoondochter van 30. Ik ben vorig jaar (toen was ik 59) voor de allereerste keer van mijn leven in een ziekenhuis belandt door toedoen van een ander. Al met al zou het zomaar kunnen dat jij straks meer gaat kosten aan ziektekosten dan jouw vader. Want jij weet nooit wat je nog kan krijgen. En als je langer leeft door je gezonde levenstijl, kost je de maatschappij meer door bejaardenhuis, hulpmiddelen, thuiszorg, langer pensioen etc. Ik wens je nog een lang en gezond en gelukkig leven.

Nee dat is er niet voor de basispremie. Door dit systeem blijft de basispremie min of meer betaalbaar voor iedereen. Je mag dit ook niet op jaarbasis bekijken, het is een verzekering voor je gehele leven. je kunt nu geen gebruik maken van de zorg maar over een aantal jaren kan je situatie geheel anders zijn. In de eerste 2 jaar van de basisverzekering had je een no-claim nu een eigen risico. Als je nu gebruikt maakt van de zorg moet je bijbetalen via het eigen risico maak je geen gebruik betaal je dat niet. Eigenlijk bestaat het gewoon maar dan niet in een vorm van een lagere premie maar in de vorm van een "toeslag" het eigen risico, die je niet hoeft te betalen als je geen gebruik maakt van de zorg. Daarnaast wat zouden de criteria moeten zijn voor de korting. Je sport wel dus de kans op een blessure is groter dan iemand die niet sport. Je rijdt auto, de kans dat je betrokken bent bij een ongeluk is groter dan iemand die geen auto heeft. etc.

Preventiepolis heeft een rookvrijpolis - google het even voor alle voordelen. Ze hebben ook een vegapolis voor vegetarisch levende mensen, maar misschien is dit voor jou (nog?) niet van toepassing....

Ja zilveren kruis heeft fitclub dit betekend dat je een aantal Keren in de week sport, het is Een leuke korting zowel op basisberzekering als aanvullende verzekering

Bronnen:
http://www.zilverenkruis.nl/fitclub/Pages/...

Tja, dat is het idee achter een collectieve verzekering ; dat we allemaal evenveel betalen en allemaal evenveel recht op zorg hebben. Voor een deel heb je wellicht (enigszins) invloed op je gezondheid, maar voor een HEEL groot deel ook niet, en bepalen wat nog 'eigen schuld' is en wat niet meer, is een heel, heel gevaarlijk grijs gebied. Je kunt het trouwens ook omdraaien ; wie ongezond leeft, leeft statistisch gezien korter. De allerduurste jaren van een mensenleven (de laatste) zal die dus niet meemaken, waarmee iedere rokende drinkende obese bankzitter uiteindelijk vele duizenden euro's goedkoper is voor 'de zorg'. Want de jaren na je 70e zijn verreweg de duurste. Uiteindelijk kan trouwens NIEMAND garanderen dat jij ook niet een keer een ernstig verkeersongeluk krijgt of bijvoorbeeld kanker krijgt door iets wat buiten je eigen schuld ligt (zoals de meeste soorten kanker), of een uitheemse infectieziekte oploopt. Maar het aanbieden van speciale zorgpolissen voor niet-rokers is commercieel inderdaad zeer interessant, DUS worden die polissen ook aangeboden. Ondermeer door Agis. De grap is alleen dat ze niet (mogen) controleren of je ook daadwerkelijk niet rookt, en dus ook rokers deze polis mogen afsluiten. De premie is dus niet lager, evenmin als het eigen risico. Er zijn dus WEL speciale polissen voor niet-rokers, maar daar zitten -gelukkig !- geen andere financiële voorwaarden aan. Dat zou pas kunnen als ze meteen alle roken-gerelateerde aandoeningen niet meer hoeven te vergoeden, zo DAT is nu eenmaal niet zo zwart op wit aan te tonen. Sterker nog ; die relatie is bij lange na niet altijd oorzaak-en-gevolg. Het enige concrete dat deze zogenaamde niet-roker-polissen doen, is kortingen geven op stoppen-met-roken-cursussen. Niet iets waar je als zichzelf op de borst kloppende niet-roker op zit te wachten natuurlijk....

Bronnen:
http://mijngeld.blog.nl/nieuws/2007/10/03/...
http://www.mejudice.nl/artikel/360/als-zor...
http://www.preventiepolis.nl/rookvrijpolis/

Nee. Maar wat is gezond leven ook? Ik rook niet, drink niet, heb geen overgewicht, eet gezond, en mijn zorgkosten rijzen de pan uit. Je kunt niet alles beïnvloeden. Daarbij: je mag dan gezond leven, maar zodra je rond de 70 à 75 bent, is de kans aanzienlijk dat jij ook verschillende soorten medicatie gebruikt, regelmatig bij je huisarts komt, en een nieuwe knie nodig hebt. Ik neem toch aan dat je niet nú minder wilt betalen en dan méér wilt betalen als je van een reeds slinkend pensioen rond moet komen? In Nederland betalen gezonde mensen evenveel als zieke mensen. Minus het eigen risico dan, want ik neem aan dat jij dat niet hoeft te betalen, als je zo gezond bent. Als je daar écht op wilt gokken, kun je natuurlijk ook een veel hoger vrijwillig eigen risico nemen. Dan gaat je premie wél omlaag, maar dat betekent ook dat je een spaarpotje aan moet leggen voor als er iets misgaat. Het hoogste eigen risico is geloof ik 500 euro (vrijwillig) en daar komt dan het verplicht van 350 (volgend jaar) bij, dus dan moet je de eerste 850 euro zelf betalen als je iets krijgt. Als je echt nooit ziek bent, kan dat voordelig zijn. Ons zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit. Jij betaalt mijn zorgkosten, en mocht jij straks onder een auto komen, dan betaal ik die van jou. En ook jij krijgt dan - als dat nodig is - vele malen meer vergoed dan wat je ooit aan premie hebt betaald. Dat heet solidariteit. Maar als jij een lagere premie zou betalen omdat je gezond bent, betekent dit dat chronisch zieken, gehandicapten en ouderen een hogere premie moeten gaan betalen. Het geld moet immers érgens vandaan komen. Dat zijn de mensen die al een duur aanvullend pakket nodig hebben, die elk jaar in januari al door hun eigen risico heen zijn, die gemiddeld gezien een lager inkomen hebben, terwijl ze wel heel veel zorgkosten hebben die voor hun eigen rekening komen. Dat vind ik niet meer solidair. Overigens ZIJN er wel verzekeringen die zich richten op bepaalde doelgroepen met een relatief lage kans op hoog zorggebruik. Studentenpolissen, of polissen voor jonge hoger opgeleiden. Die verzekeraars krijgen dan ook zeer veel kritiek: vorig jaar zijn er al vragen over gesteld aan de minister van VWS, en ik meen dat er een onderzoek zou komen van de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) of het wel toegestaan is om op deze wijze de acceptatieplicht te omzeilen. Juist dus omdat deze wijze van verzekeren de poten onder het stelsel wegzaagt, namelijk solidariteit als basis.

Ja en nee. Er zijn wel verzekeraars die je een korting op de premie geven als je bijvoorbeeld niet rookt en gezond leeft. Het zal echter geen forse korting zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100