Ik heb al rijdende in de auto van mijn schoonzuster haar zijspiegel beschadigd. Kan ik deze schade verhalen op mijn aansprakelijkheidsverzekering?

Haar auto is All-Risk verzekerd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, volgens mij moet zij die schade zelf claimen bij haar verzekering. En dat kan ze, bij een spiegeltje"misschien beter niet doen omdat ze dus "schade heeft gereden" en dat kan weer gevolgen hebben voor haar no-claim. Wat ze vervolgens kan doen is deze schade weer op jou verhalen. Hoe jij dat dan gaat betalen is weer wat anders. Precies daarom rij ik liever niet in de auto van een ander. Altijd gedoe als het fout gaat.

Ja, want: Aansprakelijkheidsverzekering. Dekt vergoedingen die u moet betalen aan anderen voor schade waar u wettelijk aansprakelijk voor bent. De verzekeringen dekt alleen ongelukjes, geen schade die u expres hebt aangericht. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering - ook wel WA-verzekering genoemd - is verplicht voor wie een auto of motor koopt. Dus ook een zijspiegel beschadigen kun je verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering, want ik neem aan dat het een ongeluk was! Haha! Zie bron!

Het kan zijn dat uw particuliere WA-verzekering zegt dat je schoonzuster door het uitlenen van de auto vrijwillig het risico heeft gelopen. Dan mogelijk geen wettelijke aansprakelijkheid. Als je haar urgent naar het ziekenhuis moest brengen en je zus geen keus had, ligt het anders.

Zelfs al zou je het kunnen verhalen op jouw aansprakelijkheidsverzekering, dan nog is er sprake van een eigen risico dat meestal hoger is dan de kosten van een (tweedehands = sloop) autospiegel.

Als je een sistercarclausule of sistershipclausule op je polis hebt wel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100