Krijg ik loonheffing terug?

Ik ben 16 en heb 2 baantjes. Bij mijn ene baan heb ik natuurlijk de loonheffingskorting aan staan en dus bij de andere baan niet. Wel verlies ik daardoor ‘veel’ loon, zou vorige maand 300 krijgen maar kreeg 180 (120,- aan loonheffing) en vind het toch best zonde om ‘zo veel’ te werken voor niet ‘veel’ geld in verhouding. Wel heb ik op sommige plekken gelezen dat je loonheffing kan terug krijgen als dat meer dan 18 per maand is. Maar telt dat ook als je 2 baantjes hebt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Gewoon belastingaangifte doen over 2019 straks. Dat is de veiligste manier. Dan wordt heel je inkomen en alle andere zaken opnieuw doorgerekend en krijg je alsnog belasting terug als die "nu" te veel is ingehouden. Overigens is het bedrag dat nu is ingehouden niet bijzonder; wen er maar vast aan dat (zeer globaal gerekend) 1/3 deel van je fiscale loon naar de belasting gaat. Bij mensen met een feestinkomen nog meer.

Anders dan wat ik in het reeds geplaatste antwoord lees, is de inhouding van € 120 aan loonheffing op een bruto bedrag van € 300 veel te veel. Waarschijnlijk gaat het hierbij om de inhouding van loonheffing en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Dan kom je redelijk in de buurt. Het bedrag aan loonheffing (al dan niet na toepassing van de heffingskortingen) wordt op het loon ingehouden. Voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet wordt soms compensatie verleend. Voor het berekenen van de af te dragen belastingen en premies maakt de werkgever gebruik van de door de Belastingdienst ter beschikking gestelde tabellen. In jouw geval zal het zeer waarschijnlijk gaan om de maandtabel. Een werkgever is verplicht om over loonbetalingen loonheffing en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet af te dragen aan de Belastingdienst. Ik lees dat jij twee werkgevers hebt. Bij een van deze werkgevers worden de heffingskortingen toegepast. Bij jou gaat het dan om de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Mocht het jaarinkomen van deze werkgever meer dan rond de € 6.200 bedragen, dan vindt de maximale toepassing plaats van de heffingskortingen. De heffingskortingen bedragen nooit meer dan de verschuldigde loonheffing. Bedraagt het jaarsalaris van je eerste werkgever (beduidend) minder dan de genoemde € 6.200, dan vindt geen volledige aanwending plaats van de (maximale) heffingskortingen. Het niet benutte deel wordt bij het doen van aangifte voor de inkomstenbelasting “doorgeschoven” naar het van jouw tweede werkgever genoten inkomen. Dit kan betekenen dat je vervolgens recht hebt op teruggaaf van inkomstenbelasting wegens te veel ingehouden loonheffing/voorbelasting. Tot zover de gangbare regeling. Ik vermoed echter dat jij nog student/scholier bent en onder de studenten- en scholierenregeling valt. In dat geval is de door jou vermelde inhouding veel te hoog. Je zult echter zelf je werkgevers moeten verzoeken om toepassing van genoemde regeling. Zie voor informatie m.b.t. de studenten- en scholierenregeling de website van SalarisNed. Zie voor de “Model opgaaf gegevens voor de loonheffing (studenten- en scholierenregeling)” de website van de Belastingdienst.

Bronnen:
https://www.salarisnet.nl/2017/03/studente...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100