Hoe zit het met wegenbelasting en verzekering bij een 50/50-deal?

Ik ben van plan om een auto aan te schaffen via een 50/50-deal. Ik betaal nu de helft en betaal het restant over een termijn van 36 termijnen met 0% rente. Nu is het zo dat het juridisch eigendom pas overgaat na betaling van de laatste termijn. Hoe zit dat dan met de wegenbelasting en de verzekering? Is het eigendom niet vereist om die te moeten betalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vanaf het moment dat de auto overgedragen wordt door de verkopende partij aan jouw, ben je misschien dan niet volledig eigenaar, maar wel volledig belastingplichtig en verzekeringsplichtig.

Fiscaal en economisch is de auto 100% jouw eigendom, waardoor het kenteken op jouw naam komt en jij verantwoordelijk bent voor de verzekering en wegenbelasting. Dat zou ook in de voorwaarden van de deal moeten staan. In feite koop je de auto met een lening voor 50% van het aankoopbedrag, met de auto als onderpand.

De financieringsconstructie staat los van de motorrijtuigenbelasting. Degene op wiens naam het kenteken van de auto staat, is verantwoordelijk voor de betaling. De verzekering moet op naam staan van de "vaste" of "regelmatige" bestuurder van de auto. Los van wie de betaling doet aan de verzekeringsmaatschappij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100