Moet je als aandeelhouder met een minderheidsbelang in de onderneming wel of niet de sociale premies betalen?

Stel dat de aandeelhouders met een minderheidsbelang een managementfee factureren aan de BV waarvoor ze werkzaam zijn. Ze factureren vanuit hun eigen BV. Je dient loon aan jezelf uit te keren vanuit de eigen BV. Daar de andere mede aandeelhouder(s) jou kunnen ontslaan, dien je dan wel of niet sociale premies te betalen zodat als je ontslagen wordt aanspraak kunt maken op een ww uitkering?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Afhankelijk van grote van inkomens kun je het laten vallen onder overige werkzaamheden, dus dan worden de sociale premies een keer per jaar betaald of als inkomsten uit werk uit een loon betrekking. Dan worden de sociale premies per maand via loonvoorheffing aan de belastingdienst betaald. Bij inkomen uit werk is er altijd een risico dat deze inkomsten vervallen en vervangen dienen te worden via de sociale dienst door inkomsten uit uitkeringen. Het antwoord is dat je of links om of rechts om sociale premies dient te betalen. In dit soort twijfel gevallen kan er met de belastingdienst afspraken gemaakt worden of de BV wel of niet loonbelasting administratie dien te voeren. Maar met een werknemer gaat een loonbelastingadministratie wel veel risico op fouten op leveren. Toegevoegd na 1 uur: Een DGA is niet verzekert via de WW. Dus de inkomsten uit werk als DGA is vrijgesteld van WW premie.

Voor de beantwoording van die vraag is het van belang eerst vast te stellen of er wel of geen dienstbetrekking is. Dat een aandeelhouder in een gezagsverhouding staat met de bestuurder van hun eigen bv hoeft daar in beginsel geen beletsel voor te zijn. Indien er echter inderdaad sprake is van een dienstbetrekking en de aandeelhouders dus ondergeschikt zijn aan de bestuurders en niet andersom bijv. dan volgen daar ook alle andere rechten en plichten uit, waaronder het betalen van ww premies en het ontvangen van ww bij ontslag.

De managementovereenkomst is tussen 2 vennootschappen, niet tussen een prive-persoon en een vennootschap. Dus de management BV hoeft geen sociale premies te betalen. De managementvennootschap is per definitie niet verzekerd voor sociale premies. Een BV kan toch niet in de WW? Wel dient de persoonlijke managementvennootschap btw af te dragen over de fee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100