Mag de verkoper de prijs aanpassen omdat de btw wordt verhoogd van 19% naar 21%?

Ik heb een keuken gekocht, maar deze wordt medio november pas geplaatst. Nu heeft de verkoper een brief gestuurd dat de prijs wordt aangepast i.v.m. de btw-verhoging. Ik heb het contract al getekend. Mag dit en is dit wettelijk gezien correct?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je een contract hebt getekend waarop de prijs en de btw zijn vastgelegd dan mag deze niet worden aangepast.

Dat kan alleen als in het koopkontrakt staat dat wettelijke wijzigingen met een financiële consequentie zullen worden verrekend met de klant. Zou de btw van 19 naar 17 gaan, dan had je ongetwijfeld 2% terug willen hebben. Mogelijk kun je de keuken laten factureren en betalen in september, maar daar zit dan wel het risico aan vast dat je bij een failissement je geld (minus de aanbetaling als de verkoper is aangesloten bij cbw) kwijt bent. Overigens is het wel vreemd dat de rekening nu al komt, want de btw verhoging is op dit moment nog slechts een voorstel.

nee dat mag hij niet, als de BTW verhoogd is dat pas per 1 januari 2013, alle facturen van voor die tijd moeten met 19% belast worden. je leverancier draagt de BTW af aan de fiscus tot een maand na de wijziging. dus laat hem maar vast de factuur van de keuken sturen. ook al zou je de factuur een half jaar later betalen dan nog blijft het 19%

Ligt er aan wat in het koopcontract staat. Als daarin een prijs zonder btw staat dan is dat totaalbedrag bepalend. Het tijdstip van levering is bepalend voor de hoogte van het % afdracht van de door de verkoper af te dragen btw. Omdat de btw verhoging ingaat op 1 oktober is bij levering in november 21% af te dragen.

ik denk eigenlijk dat als het contract getekend is, de prijs ook vaststaat. het lijkt mij niet toegestaan. "Ik heb het contract al getekend." het contract is van 2 kanten / door 2 partijen getekend !

"Prijzen zijn in principe vrij. Als een winkel plotseling zijn prijzen verhoogt, kun je daar als consument niets tegen ondernemen. Wordt de prijsverhoging doorgevoerd nadat je een overeenkomst hebt gesloten, is dat anders. In dat geval is de leverancier in principe verplicht de overeenkomst volgens de afgesproken prijs na te komen. Wel zijn er een aantal uitzonderingen, zoals: In het geval van wettelijke prijsverhogingen (bijvoorbeeld van de BTW) mag de leverancier dit doorberekenen. In de algemene voorwaarden kan een leverancier opnemen dat hij binnen 3 maanden na totstandkoming van de overeenkomst de prijs mag verhogen. Daar moet dan wel tegenover staan dat je in dat geval de overeenkomst mag ontbinden. Na 3 maanden na totstandkoming van de overeenkomst mag de prijs verhoogd worden zonder dat hier ontbinding tegenover staat. Maar dit mag dan geen onredelijke prijsverhoging en niet zonder goede reden zijn." Bron: http://www.consumentenbond.nl/juridisch-advies/juridische-hulp/prijsverhoging/prijsverhoging/ Ja, het mag dus. Misschien is het een optie hem te vragen om de keuken al per 30-09-2012 aan jou te laten factureren en een betalingstermijn te geven van 45 dagen? (Als hij daar in trapt...) Toegevoegd na 2 minuten: Volgens de site van de Belastingdienst gaat de verhoging van het hoge BTW-tarief in op 01-10-2012. (Bron: http://www.antwoordvoorbedrijven.nl/wetswijziging/verhoging-algemene-btw-tarief?gclid=CIHRvdLXurECFa4mtAod5jkAqQ)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100