Waarom hoeft men voor boten voor recreatief gebruik geen belasting te betalen? Die mensen gebruiken toch ook waterwegen, sluizen etc etc?

Is er een politieke partij die wél belasting wil heffen over recreatief gebruik van vaartuigen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij is dat eenvoudigweg een politieke keuze. De mensen die over zulke vaartuigen beschikken zijn vaak sympathisaten van de partij die het (vooral) opneemt voor kapitaalkrachtigen. Uiteraard ga je de sympathisanten van je partij niet tegen de haren in strijken, behalve als het niet anders meer kan. Verder is het aantal bootbezitters te gering om een heel fiscaal circus mee op te tuigen, met controles en alles wat erbi hoort.

Hoezo 'geen belasting betalen'? Wel eens bedacht hoeveel btw er op een boot zit? Of accijns op de brandstof? Of de btw op liggeld, accessoires en onderhoud? En voor waterwegen of sluizen moet vaak per doorvaart worden betaald. Ook dat is een vorm van belasting aan het waterschap wat het betreffende object beheert.

Het bezit van vaartuigen is belastingvrij. Maar in verschillende gemeenten wordt onder de naam “watertoeristenbelasting” wel een directe belasting geheven voor het houden van verblijf binnen de gemeente. Deze belasting wordt geheven op vaartuigen van personen die aanwezig zijn in het watergebied van de gemeente die niet als ingezetene in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens van de gemeente zijn opgenomen. Ook zijn er gemeenten die alleen het verblijf in de eigen jachthaven meetellen voor het belastingforfait. Gemeenten die geen water hebben zullen in het algemeen geen watertoeristenbelasting hebben.

Bronnen:
http://www.vng.nl/Documenten/Extranet/Geme...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100