Het is in deze situatie zaak goed na te gaan of er toch geen aangifte is gedaan in de jaren voor het overlijden. Mensen weten achteraf vaak helemaal niet of er aangifte is gedaan en door wie. Dat er geen uitdraai van de aangifte aanwezig is, wil nog niet zeggen dat er geen aangifte is gedaan.
Voor familieleden is in veel situaties helemaal niet duidelijk hoe de aangiften / toeslagenhistorie was. Niet iedereen praat de familie bij over belastingzaken! Zeker bij niet-aangifteplichtigen zie je nogal eens dat voorlopige / definitieve aanslagen en toegestuurde beschikkingen toeslagen ter kennisgeving worden aangenomen en worden weggegoooid.
NB: Een en ander (wel / geen aangifte // wel / geen toeslag) is gemakkelijk te controleren door de Belastingtelefoon te bellen.
Het IB-programma over de verschillende jaren kan uiteraard wel benut worden tbv de papieren F-aangifte. Gewoon alle inkomensgegevens invullen. Ook evtl. aftrekposten zoals ziektekosten. Drempel, vermenigvuldigingsfactor - het wordt in de digitale versie allemaal keurig uitgerekend. Deze bedragen in de F-aangifte overnemen. In voorgaande jaren was met de standaard ziektekosten-aftrekposten zoals de ouderdomsaftrek en de betaalde premies vaak al teruggave mogelijk zonder andere kosten als medicijnen, hulpmiddelen, kosten vervoer. Bij lage inkomens is er de TBU / TSZ - regeling (als er geen belastingteruggave meer mogelijk is / cq de te betalen belasting is € 0)
Een lastig gegeven kan zijn dat er geen jaaropgaven meer beschikbaar zijn. De AOW-jaaropgaven zijn nog wel te achterhalen of op te vragen. Jaaropgaven van aanvullend pensioen worden op verzoek meestal alsnog verstrekt.
IB-60 verklaringen zoals hierboven genoemd zijn niet toereikend. Hierop is het verzamelinkomen vermeld. Dat hoeft niet gelijk te zijn aan het bruto inkomen. Bovendien moet je voor de aangifte(n) ook de betaalde belasting weten en voor de aangiften 2006 en 2007 de betaalde ZVW-premie.
Vraag: was oma geen lid van een ouderenbond? Die verzorgen de aangifte(n) gratis. Ook de F-aangifte.