Welke kosten voor kinderen zijn aftrekbaar

Kinderallimentatie is niet aftrekbaar maar wel kosten die je hebt voor kinderen die bij hun moeder wonen. Maar welke kosten mag je aftrekken. Bv benzine kosten? Kleding?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je mag kosten voor levensonderhoud van kinderen onder de 30 aftrekken. Eén van de voorwaarden is dat er geen recht op kinderbijslag is. In geval van scheiding krijgt de moeder vaak de kinderbijslag. De vader mag dus in dit geval kosten voor levensonderhoud van kinderen aftrekken. Je moet dan aan een aantal voorwaarden voldoen: - Uw kind kon in dat kwartaal niet zelf in zijn levensonderhoud voorzien. - Uw kind was aan het begin van het kwartaal jonger dan 30 jaar. - Uw kind had in dat kwartaal geen recht op studiefinanciering, een tegemoetkoming in de studiekosten of recht op een vergelijkbare (buitenlandse) regeling. - In dat kwartaal had niemand in uw huishouden voor dit kind recht op kinderbijslag of een vergelijkbare buitenlandse uitkering. - Uw uitgaven waren voor dit kind in dat kwartaal minimaal € 386. Als u een fiscale partner had, dan mag u de uitgaven van uw fiscale partner meetellen. De volgende kosten zijn niet aftrekbaar: - uitgaven voor een auto, huis, huwelijksuitzet of bijdrage op de spaarrekening; - uitgaven voor ziekte, invaliditeit en bevalling. Deze uitgaven kunnen onder de buitengewone uitgaven vallen; - uitgaven voor weekendbezoek van ernstig gehandicapte kinderen van 27 jaar of ouder die doorgaans in een AWBZ-instelling verblijven. Deze uitgaven kunnen wellicht onder uitgaven voor weekendbezoek van ernstig gehandicapten worden afgetrokken. Andere zaken zijn dus wel aftrekbaar zoals kleding, eten/drinken enz. Hiervoor zijn maximumbedragen per kind (en per leeftijdscategorie) vastgesteld. Per kwartaal wordt vastgesteld of het recht op aftrek bestaat en dan kun je het maximumbedrag per kwartaal aftrekken (mits je aannemelijk kunt maken dat je ook daadwerkelijk deze kosten maakt).

Bronnen:
http://download.belastingdienst.nl/belasti...
http://financieel.infonu.nl/belasting/3100...

Niet de werkelijk betaalde bedragen voor levensonderhoud van kinderen onder de 30 jaar maar vaste aftrekbedragen per kwartaal zijn onder voorwaarden aftrekbaar. De vaste aftrekbedragen worden per kwartaal bepaald en variëren van € 295 tot € 1.065 per kwartaal. Toegevoegd na 10 uur: Tabel kwartaalbedrag van uitgaven voor levensonderhoud kinderen Leeftijd kind aan het begin van het kwartaal jonger dan 6 jaar minimaal € 408 per kwartaal € 295 van 6 tot 12 jaar minimaal € 408 per kwartaal € 355 van 12 tot 18 jaar minimaal € 408 per kwartaal € 415 van 18 tot 30 jaar minimaal € 408 per kwartaal € 355 van 18 tot 30 jaar meer dan 50% bijdrage in de € 710 totale kosten en minimaal € 710 per kwartaal van 18 tot 30 jaar 90% of meer bijdrage in de € 1.065 én het kind is totale kosten en minimaal uitwonend € 1.065 per kwartaal

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100