Waarom wordt een in de oven opgewarmde gevulde koek pas later knapperig?

Vreemd genoeg is de koek eerst vrij zacht, maar naarmate hij meer afkoelt, wordt hij lekker knapperig.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het heeft niets te maken met opdrogen maar alles met de beweeglijkheid van de moleculen: deze is temperatuursafhankelijk. Theoretisch een erg lastig verhaal (viscositeit, glasovergangen etc) maar het komt erop neer dat de suikers en vetten in de gevulde koek meer vloeibaar zijn bij hogere temperatuur en meer vast worden bij afkoelen. Net als boter die hard wordt in de koelkast (of glas dat bij hoge temperatuur vervormbaar/kneedbaar is maar bij kamertemperatuur vast).

Bronnen:
https://lirias.kuleuven.be/handle/123456789/266146

Omdat hij dan een beetje opdroogt. De binnenkant is dan nog wel zacht maar de buitenkant is dan wat droger.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100