Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom wordt een in de oven opgewarmde gevulde koek pas later knapperig?

Vreemd genoeg is de koek eerst vrij zacht, maar naarmate hij meer afkoelt, wordt hij lekker knapperig.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
10K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het heeft niets te maken met opdrogen maar alles met de beweeglijkheid van de moleculen: deze is temperatuursafhankelijk.
Theoretisch een erg lastig verhaal (viscositeit, glasovergangen etc) maar het komt erop neer dat de suikers en vetten in de gevulde koek meer vloeibaar zijn bij hogere temperatuur en meer vast worden bij afkoelen.
Net als boter die hard wordt in de koelkast (of glas dat bij hoge temperatuur vervormbaar/kneedbaar is maar bij kamertemperatuur vast).
(Lees meer...)
Utrecht
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Precies de reden waarom men zo graag (ge)hard vet gebruikt in gebak. +!

Andere antwoorden (1)

Omdat hij dan een beetje opdroogt. De binnenkant is dan nog wel zacht maar de buitenkant is dan wat droger.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding