"eenmaal ontdooid, niet opnieuw invriezen" Het staat op heel veel producten. Waarom?

Stel dat een diepvriesproduct even ontdooid is, waarom is het dan zo erg als je het weer opnieuw invriest? Er wordt op de meeste verpakkingen echt heel specifiek vermeld dat dit niet mag.
Is dat omdat de houdbaarheidsdatum op de verpakking dan niet meer klopt, of is er een andere reden voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Meestal staat er: "niet opnieuw invriezen" en er staat dus zeker niet, dat het niet mag. Het is niets meer dan een advies. Zou het echt niet mogen, dan wordt zoiets veel duidelijker en dwingender vermeld. Je kunt veel producten best voor de 2e of desnoods 3e keer invriezen, maar de smaak gaat sterk achteruit. Iedere keer dat je voedsel invriest, krijgt het een opdonder, en het tast het de structuur (b.v. vlees) aan. Als je een kant-en-klaar maaltijd eet, die is ingevroren, dan eet je eigenlijk al vlees dat 2 keer is ingevroren. Toch is dat niet zo erg, omdat het invriezen heel professioneel (b.v. heel snel) is gebeurd. Als je zelf gaat invriezen, dan gaat dat veel te traag, en is het dus slecht voor de smaak.

"Is dat omdat de houdbaarheidsdatum op de verpakking dan niet meer klopt." Dat is 'm. Om zichzelf tegen rechtszaken te beschermen dus. Alsnog een nieuwe berekening maken hoe lang 't houdbaar is na opnieuw invriezen, is zo goed als onmogelijk.

ik heb altijd gehoord dat tijdens het ontdooien er bacterien vrijkomen,omdat het product aan kamer tempratuur opwarmt..ga je het dan weer invriezen , vries je ook de bacterien mee in en kan als je het wel laat ontdooien voor consumptie gevaarlijk hoge bacterien bevatten waar je goed ziek van kan worden

Producten die worden ingevroren gaan meest onder een UV lamp door en worden dan zeer snel ingevroren. Als jij voedsel ontdooit, dan vermenigvuldigen de bacteriën zich in die tijd razendsnel. Als je ze de tweede keer ontdooit, dan vermenigvuldigen zich de vele bacteriën zich razend snel, en dan is het voedsel een grote kluit bacteriën, die niet meer voldoet aan de eisen. Zieke of Oude mensen en kinderen kunnen dat misschien niet overleven.

Het is beter om eenmaal ontdooid rauw vlees niet opnieuw in te vriezen. De kwaliteit van het vlees kan hierdoor achteruitgaan. Bij het ontdooien komt namelijk vleesvocht vrij. Na de eerste keer ontdooien zal dit nog niet direct resulteren in een uitgedroogd stukje vlees. Maar wanneer het vlees nogmaals dit proces moet doormaken en er nogmaals vleesvocht verloren gaat, dan komt dit de kwaliteit en malsheid van het vlees niet ten goede. Ook voor de veiligheid is het af te raden eenmaal ontdooid vlees nogmaals in te vriezen. Rauw vlees kan ziekteverwekkende bacteriën bevatten. Tijdens het ontdooien kunnen deze bacteriën in aantal toenemen en daarmee de kans vergroten dat iemand hier ziek van wordt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100