Wie weet er een betere term voor biologisch voedsel ?

De term biologisch lijkt wel iets magisch te hebben. Biologische sperciebonen, biologische kip etc.
Alle sperciebonen en alle kip zijn biologisch.
Men doelt hier op produkten die onder bepaalde omstandigheden gekweekt of gefokt zijn, of waarop geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest toegepast is, maar biologisch is het in alle gevallen.

Biologie betekent beschrijving van het leven.
Een varken in de intensieve veehouderij leeft ook.
Wie weet een betere term en hoe zouden we die in onze taal kunnen invoeren.

Toegevoegd na 18 minuten:
Het is overigens een fabeltje (en ik kan het weten) dat er hormonen gebruikt worden bij het mesten van vleeskuikens of varkens of rundvee. In ons land streng verboden.
Verder is het antibioticumgebruik ook sterk overdreven in de media.
Neemt niet weg dat het allemaal diervriendelijker kan, dus mijn vraag blijft wel overeind.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ha, die Kolle122; Afgezaagd en voorspelbaar; 'duurzaam'....

Eerlijk voedsel. Geproduceerd door mensen met hart voor dieren en planten, zonder chemische/hormonale/genetisch gemanipuleerde toevoegingen. Toegevoegd na 3 minuten: En toevoegen aan de taal: mond-tot-mond reclame.. en het wettelijk beschermen van de term "eerlijk voedsel", zodat het écht iets betekent.

natuurlijk voedsel

Puur natuurlijk zonder bijvoegingen .

Eko of eco is misschien een betere term. Ik weet het niet, maar ik ben het wel met je eens dat de scheidslijn tussen bio (industrie) en eko of eco een stuk dunner is dan doorgaans wordt gesuggereerd.

Er zijn maar weinig landen die biologisch als naam gebruiken, misschien zijn wij zelfs de enigen. Mensen die in het buitenland proberen iets biologisch te krijgen door het letterlijk te vertalen, krijgen standaard een rare blik terug. En inderdaad terecht, het is een rare term ervoor. Ander nadeel ervan is dat biologisch en bio-industrie nogal op elkaar lijken, en er af en toe mensen schijnen te zijn die denken dat dat hetzelfde is, of in ieder geval dat bio een afkorting is voor bio-industrie. De meeste landen gebruiken een variatie op ecological, en het lijkt mij het handigst om daar gewoon in mee te gaan. Maar in Nederland wordt dat ook vaak al gedaan hoor, het woord eko wordt zeer regelmatig gebruikt. Ik zou het houden op eko, of ecologisch verantwoord.

Ecologisch voedsel of ecologisch verantwoord voedsel. Hoewel de ecologie als wetenschap een onderdeel is van de biologie, is 'ecologisch' een gangbare term die slaat op het verantwoord omgaan met mens, milieu en natuur (ecologische landbouw, EKO keurmerk).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100