Is het waar dat salmonella-besmetting bij kippeneieren alléén aan de buitenkant van het ei zit?

Gerechten die bereid worden met rauwe kippeneieren zijn gevoelig voor vergiftiging met salmonella.
Bijvoorbeeld het recept voor Bavarois.
Is het waar dat de bacterie alleen aan de buitenkant van de schaal van eieren zit, en via het breken van eieren in het gerecht terechtkomt?
Met andere woorden: als je rauwe eieren eventjes in heet water (+ 65 graden) dompelt, is dan alle salmonella weg, en kan je dan veilig Bavarois maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, want salmonella enteritidis kan ook aanwezig zijn in een ei. De bacterie is dan in het ei gekomen in de ovaria (eierstokken) of oviduct (eileider) van de hen, nog voordat de schaal om het ei wordt gevormd. Op deze wijze kunnen eieren besmet zijn met Salmonella enteritidis, zelfs wanneer de bacterie geen ziekte bij de hen veroorzaakt. In een onderzoek uitgevoerd door Wageningen Universiteit zijn eieren bemonsterd op de aanwezigheid van salmonella. Hieruit bleek dat 1 op de 3 tot 5 duizend eieren besmet is. De kans dat je ziek wordt van salmonella in eieren is dus vrij klein. Dit is anders wanneer het gaat om eimengsels. Hierbij kan slechts één enkel ei het gehele mengsel besmetten. Een voorbeeld hiervan is bavarois, hierbij wordt het eimengsel niet verhit en blijft het vaak nog enige tijd staan voor opdiening, waardoor salmonella een groot risico is.

Bronnen:
http://www.food-info.net/nl/national/ww-ei.htm#A9

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100