Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Letterlijk betekent cordon bleu: blauwe band. De vleessoort cordon bleu heeft niets met de kleur te maken, wel met kwaliteit. De naam heeft een lange geschiedenis. Het is oorspronkelijk de naam van een onderscheiding die voor het eerst verleend werd door koning Henri III van Frankrijk. De dragers van de blauwe band werden ridder in de orde van de Heilige Geest. Meestal waren het personen die iets bijzonders hadden gepresteerd. Vooral koks werden wel eens beloond met de onderscheiding. Een tijd later werd deze uitdrukking ietwat ironisch gebruikt om een man aan te duiden die over zeer goede kwaliteiten beschikte. Vervolgens werd met een cordon bleu een onovertroffen kokkin bedoeld (die over het algemeen een blauw schortje droeg). En nog later werd deze naam gegeven aan een kalfsschnitzel die was gevuld met twee plakken kaas en een plak ham en vervolgens werd gepaneerd.
(Lees meer...)
Amadea
15 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

De benaming zou afkomstig zijn van de École Le Cordon Bleu, een Franse gastronomische opleiding; het gerecht zou zijn naam bij een Franse kookwedstrijd gekregen hebben
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
is goed+
De cordon komt van koord of wikkel. Hier is het dus een is gewoon wikkel omdat er twee plakken Wiener schnitzel om een ham-kaas pakketje worden gevouwen.

Bleu is manier waarop het gebakken is. Wij kennen hier extra-rare, rare, medium rare, medium, medium well, well done. In het Frans is dit rijtje bleu, saignant, à point, cuit, bien cuit.

Extra-rare, blue of bleu wil dus niet anders zeggen dat de buitenkant hard gebakken is, maar de binnen alleen warm. Een temperatuur van max 49°C. Logisch vanwege de kaas/ham. Bak een tosti maar eens te lang en de kaas is opgedroogd.

Zo heb je meerder Franse recepten zoals casseroles bleu of poêle à frire bleu.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing