hoe is de pinda in europa terecht gekomen

Weet jij het antwoord?

/2500

[quote=http://www.calve.nl/index.aspx?nodeId=21875683] In Europa kennen we de pinda pas zo’n 500 jaar. Vroeger waren er ontdekkingsreizigers die met grote schepen over de oceaan op zoek gingen naar nieuwe landen. Zo ontdekten de Spanjaarden en Portugezen Zuid-Amerika. Daar vonden ze veel dingen die wij nog nooit gezien hadden en daar groeide ook de… pindaplant! De pindaplant wordt door de Inca indianen in Peru ‘ynchic’ genoemd. Dit spreek je uit als ‘intsjik’. In een ander gedeelte van Zuid-Amerika noemen ze de plant ‘mani’. 3000 jaar geleden aten de mensen in Zuid-Afrika al pinda’s. Hoe we dat weten? Er zijn onderzoekers die pinda’s in oude graven van indianen hebben gevonden. Die werden meegegeven voor de goden. Magellaen, een ontdekkingsreiziger uit Portugal ontdekte de pindaplant in Peru. Maar door al zijn gereis kwam de plant al snel in Azië terecht. Andere ontdekkingsreizigers brachten de plant helemaal naar de westkust van Afrika. Zoals je misschien wel weet werden er vroeger slaven uit Afrika gehaald om in Noord-Amerika op de plantage te werken. Deze slaven namen de pinda’s weer mee om te planten rond hun hutten. Al gauw kwamen de Noord-Amerikanen er achter dat er heel veel gezonde voedingsstoffen in de nootjes zaten. Daarom werd er toen al een soort pindakaas voorgeschreven aan zieke mensen en kleine kinderen. In de 17e eeuw kende eindelijk iedereen in Europa pinda´s. Al snel kreeg de pinda allerlei bijnamen. Klapperende noot bijvoorbeeld, omdat je de zaadjes hoort klapperen als je met de dop heen en weer schudt.[/quote]

Pinda's komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, en werden al eind vijftiende eeuw door Columbus naar Europa gehaald. In de wereldvoedseleconomie vormen pinda's een van de belangrijkste oogsten, vanwege hun hoge gehalte aan eiwitten en vetten.

Bronnen:
http://www.coquinaria.nl/recepten/07.4recept.htm

Aan het eind van de vijftiende eeuw brachten de Spanjaarden en de Portugezen via Peru en Brazilië de pinda’s naar Europa. Azië en Afrika raakten pas rond 1600 n. Chr. bekend met de pinda door de reisdrift van Europese handelaren. De pinda's bestaan al veel langer. Archeologisch bewijs laat zien dat pinda’s al 1500 v. Chr. gegeten werden.

Bronnen:
http://newsletter.schuttelaar.nl/about_nut...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100