kan je ook teveel jodium binnenkrijgen?

wat is het gevaar van teveel jodium binnenkrijgen en kan dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Normaal gesproken komt een overdosis jodium niet voor. Indien men echter grote hoeveelheden zout gebruikt kan een teveel ontstaan. Een overdosis jodium is zeer schadelijk en kan leiden tot hartkloppingen en hartritmestoornissen.

Bronnen:
http://www.supplementengids.nl/jodium.phtml

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan jodium? Bij een normaal functionerende schildklier kan het lichaam een teveel aan jodium goed verdragen. Wanneer de schildklier onvoldoende functioneert(hypothyroïdisme), kan een teveel aan jodium zorgen voor een schildkliervergroting. Bij sommige individuen heeft de hoge jodiumbelasting een overstimulering van de schildklier tot gevolg waarbij een teveel aan schildklierhormonen wordt geproduceerd (hyperthyroïdisme). Hierdoor kunnen klachten ontstaan als slapeloosheid, nervositeit, toename van eetlust en gewichtsverlies. Waar zit het in? Jodium kan van nature voorkomen in zeewater, in aarde en in drinkwater. Via deze wegen komt jodium in voedsel als zeevis en groenten terecht. Ook melk- en melkproducten leveren een bijdrage aan de jodiuminname. In de Warenwet is vastgelegd dat brood en broodvervangers, vleesproducten, keukenzout en keukenzoutvervangers verrijkt mogen zijn met jodium. Hoeveel heb ik nodig? In Nederland is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor jodium opgesteld. Daarom houdt het Vitamine Informatie Bureau de Europese richtlijnen aan. In Europa is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen vastgesteld op 130 microgram per dag. Gedurende de zwangerschap geldt eenzelfde hoeveelheid. Voor vrouwen die borstvoeding geven wordt in Europa een ADH van 160 microgram per dag aangehouden. Wat is veilig? De maximaal veilige dosis voor jodium is 600 microgram/dag. Bij de veilige dosis gaat het om een gemiddelde waarde, waarbij een ruime marge is genomen. Dit betekent dat éénmalige of kortdurende overschrijding van de maximaal veilige dosis geen direct gevaar oplevert.

Bronnen:
http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines...

Natuurlijke jodium heeft geen bekende vergiftigingsverschijnselen. Jodium in de vorm van een geneesmiddel kan gevaarlijk zijn wanneer het incorrect wordt voorgeschreven.

Geen idee wat een teveel aan jodium kan veroorzaken. Maar een teveel aan zout is niet goed. Te weinig ook niet. Een tijdje geleden was er op tv dat Nederlanders te weinig zout binnenkrijgen. een jaar later zeiden ze dat Nederlanders weer teveel binnenkregen wat de gezondheid kan aantasten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100