Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Uien zijn erg veelzijdig. Je kunt ze eten in soepen, in sauzen, bij vlees of bij vis, eigenlijk bij alles. Ze voegen niet alleen smaak toe, ze zijn ook nog eens erg voedzaam. Het snijden van uien is meestal een stuk minder prettig dan het eten ervan, iedereen kent wel dat vervelende gevoel van branderige en tranende ogen dat bij het snijden van een ui steevast de kop op steekt. De verklaring voor dit fenomeen is te vinden in de chemie van de ui.
Bij het snijden van een ui maakt het mes een aantal cellen kapot. In de cellen zit onder andere het enzym allinase. Als het wordt blootgesteld aan lucht, zet dit enzym aminozuursulfoxides om in 1-propeensulfeenzuur met behulp van pyridoxaalfosfaat. Dit sulfeenzuur wordt op zijn beurt weer omgezet in de vluchtige verbinding syn-propaanthial-S-oxide. Dit gas is uiteindelijk verantwoordelijk voor de tranende ogen. Als het namelijk in contact komt met water (bijvoorbeeld in je oog), reageert het daarmee, waarbij naast propanal ook zwavelzuur en waterstofsulfide (bekend van de rotte-eierenlucht) ontstaan. De gevoelige zenuwuiteinden in je oog voelen de aanwezigheid van het zuur, en geven het sein om nog veel meer water te produceren. Het gevormde traanvocht verdunt het zuur en spoelt het tegelijk weg uit het oog....
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Bij het snijden van een ui maakt het mes een aantal cellen kapot. In de cellen zit onder andere het enzym allinase. Als het wordt blootgesteld aan lucht, zet dit enzym aminozuursulfoxides om in 1-propeensulfeenzuur met behulp van pyridoxaalfosfaat. Dit sulfeenzuur wordt op zijn beurt weer omgezet in de vluchtige verbinding syn-propaanthial-S-oxide. Dit gas is uiteindelijk verantwoordelijk voor de tranende ogen. Als het namelijk in contact komt met water (bijvoorbeeld in je oog), reageert het daarmee, waarbij naast propanal ook zwavelzuur en waterstofsulfide (bekend van de rotte-eierenlucht) ontstaan. De gevoelige zenuwuiteinden in je oog voelen de aanwezigheid van het zuur, en geven het sein om nog veel meer water te produceren. Het gevormde traanvocht verdunt het zuur en spoelt het tegelijk weg uit het oog.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Uien stinken niet, pas later, nadat je er veel van gegeten hebt, ga jezelf stinken ;)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Men denkt bij uien vooral aan hun scherpe smaak die ze rauw moeilijk in grote hoeveelheden te eten maakt, maar ze zijn ook erg zoet. Ze hebben een scherpe smaak en geur die onze ogen bij het snijden ervan zelfs tot tranenproductie aanzet. Bij het snijden van uien worden ook cellen stuk gesneden. In een uiencel komen twee gedeelten voor. Eén deel bevat het enzym alliinase, het andere deel zwavelverbindingen. Bij het stukgaan van de cellen worden er zwavelzuurverbindingen gevormd. Hieruit komt het gas propaanthial-S-oxide vrij. Wanneer dit gas in contact komt met de ogen vormt het met het oogvocht een zwavelzuurverbinding, dat de zenuweinden in het oog irriteert. Hierdoor gaan de ogen tranen.

Tussen de uiensoorten komen verschillen in hoeveelheid vrijkomende zwavelzuurachtige verbindingen voor. Overigens is het tranen te voorkomen door uien in de koelkast te bewaren of door ze onder water te schillen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing