Rijst kook je niet, toch?

Ik hoorde laatst van iemand dat je rijst niet kookt omdat het een vaste stof is en vaste stoffen kan je niet koken. Vloeistoffen wel kan je wel koken. Dus mijn vraag is dan wat doe wel dan met rijst?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat je hier vraag is louter een taalkwestie, je kunt vaste stoffen inderdaad niet laten koken. Wat je dus doet is rijst gaar maken in kokend water. Of nog iets beter gezegd, rijst bestaat uit zetmeel in de vorm van granules. Een typische eigenschap van zetmeel is dat het wateroplosbaar wordt bij verwarming. De granules zwellen en barsten en de semi-kristallijne structuur gaat verloren. Een deel van de kleinere amylosemoleculen loogt uit. Dit proces wordt verstijfseling genoemd. Door dit verstijfselen wordt het verteerbaar in de maag. De zin: Ik ga de rijst verstijfselen in kokend water is echter een beetje een mondvol en de meeste mensen realiseren zich niet dat ze dit doen, dus zeggen ze gewoon: ik kook de rijst.

Beste Marc, dit gaat op een taalkwestie, in principe kook j rijst niet, je kookt het water, en daar maak je de rijst in gaar. Hoewel veel mensen zeggen dat je rijst moet koken, klopt dit inderdaad eigenlijk niet, je met het dus garen in kokend water!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100