Kun je noodels eten met heet water uit de kraan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, de vraag is of het lekker is, maar het kan zeker. Je kan het zelfs zonder enig water eten, of met koud water.

Niet als ze nog gekookt moeten worden. Koken moet met kokend heet water, warm/heet water uit de kraan is niet kokend heet. Wel kan je met water uit de kraan noodles in schaaltje een paar minuten in de magnetron koken. Maar wel Koken dus! Tenzij ze al bereid zijn en alleen maar opgewarmd moeten worden.

Het hangt van het soort noedels af of het lekker wordt. Dunne rijstnoedels (mihoen) kun je met heet kraanwater wel gaar krijgen, maar dikke eiernoedels lukt nooit, tenzij je van crunchy noedels houdt.

Uiteraard kan je ze eten met heet water uit de kraan, je zou ze zelfs rauw uit de verpakking kunnen opknabbelen, maar lekker is anders! Het heeft een reden dat we pasta pas in het water doen als het borrelend aan het koken is. Zelfs opzetten samen met koud water en dan aan de kook brengen is al niet goed voor de pasta. In koud water begint de pasta al te weken maar gaart niet. Door dit 'voorweken' zal de pasta na het koken resulteren in een slappe, papperige pasta. Bij 65 graden C.begint het zetmeel in de pasta al vocht op te nemen.... Bij 80 graden C.beginnen de gluten pas hun ketenen van stevigheid te vormen. Bij 90-100 graden C.is dit pas goed gaande ! Bij pasta is het zeker van belang om aan het kookwater een lepeltje zout toe te voegen. Dit zout zorgt ervoor dat de gluten een soort van 'harnasje' te krjgen waardoor het zetmeel binnen blijft en er niet helemaal uitloopt. Bij warm water begint het zetmeel al in het water te lopen, hierdoor wordt het water troebeler en 'wittiger'. Als de temperatuur te lang te laag is, loopt het zetmeel naar buiten en krijgen de gluten geen kans meer om op tijd een stevig 'corset' te vormen. Daarom is het ook goed om pasta in veel kokend gezouten water te garen en tussendoor steeds even door te roeren. Het verhindert dan ook het plakken aan elkaar bij de pasta. Veel water zorgt er ook voor dat dit ook snel weer aan de kook komt als de pasta erin is gedaan. Doe je bijv. 100 gr. pasta in maar in een halve liter water, krijg je een temperatuursdaling van 100 graden C. naar 84 graden C. Als het vuur niet hoog genoeg staat, blijft de pasta te lang op een te lage temperatuur en houden de gluten het zetmeel niet goed bijeen. Want dat neemt wel gewoon vocht op. Gevolg: papperige pasta. Ruim kokend water is niet alleen nodig voor de vochtopname van de pasta, het voorkomt ook een te diepe temperatuursdaling. Laat de pasta altijd enkele minuten koken en dan kan je het vuur zelfs uitzetten. Met het deksel op de pan kan je het laten staan zolang de aangegeven kooktijd duurt. Binnenin de pasta hoeven de gluten namelijk geen ketenen te vormen...ook zo krijg je mooie pasta! Wil je nu perse pasta in water direct uit de kraan, dan kan dit alleen met de zg. 'quookerkraan'. Deze geeft meteen kokend water als je dat wenst.

Het zou kunnen maar wordt niet aangeraden. Überhaupt warm/heet water uit de kraan consumeren wordt niet aangeraden. Warm/heet water uit de kraan kan metalen (afkomstig uit je waterleidingen) bevatten die zijn opgelost in het warme water. Vitens kan overigens alleen de kwaliteit van koud water uit de kraan garanderen. Warm water niet. Ik zou het voor de zekerheid toch niet doen. Als je de noodles zelf hebt gemaakt moet je ze wel eerst koken om de bacteriën te doden. Instant noodles van de supermarkt zijn al gekookt in de fabriek dus die hoef je niet meer te koken (koken door kokend heet water toe te voegen bedoel ik.)

Toegevoegd op 10 augustus 2018 18:13: tekst
Bronnen:
https://www.vitens.com/pers-en-nieuws/blog...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100