Zit er extra kleustof in blikjes tomatenpuree?

Als ik zelf een prutje maak van verse tomaten ix het veel bleker dan puree uit een blikje.
Mikken ze er kleurstof bij?
Of gebruiken ze een anders soort tomaten?

Weet jij het antwoord?

/2500

In verse tomaten zit veel vocht. Voor een klein blikje tomatenpuree schijnt ongeveer een kilo tomaten gebruikt te worden. Het is dus erg geconcentreerd spul, daarom smaakt het ook veel sterker dan een verse tomaat en kleurt het dus ook sterker. Er wordt alleen zout toegevoegd, geen kleurstof.

Tomatenpuree wordt inderdaad van een ander soort tomaten gemaakt. Deze worden speciaal hiervoor gekweekt. Het zijn tomaten met weinig vocht en ze groeien ook in de buitenlucht en niet in kassen. Wanneer ze door de zon goed rijp zijn geworden, hebben ze een dieprode keur gekregen. Ze worden vooral in landen rond de Middellandse Zee verbouwd en de puree wordt ook vooral hier geproduceerd. De belangrijkste productielanden zijn Italië, Spanje, Griekenland, Turkije en Bulgarije. Het zijn eigenlijk gekookte tomaten die tot puree worden gemalen. Het verkregen sap wordt ingekookt of onder vacuüm ingedikt tot de gewenste dikte. Het meeste vocht is dan verdwenen en zo krijg je een geconcentreerde pasta. Het ligt eraan hoe dik deze is... eenmaal geconcentreerd bevat ze nog 80% vocht, 2x geconcentreerd nog 70% en 3x nog 65% vocht. Hoe geconcentreerder, des te donkerder de rode kleur. Om het beter houdbaar te maken wordt alles gepasteuriseerd en daarna ingeblikt. Er is meestal alleen zout aan toegevoegd maar je hebt ook blikjes waaraan wat suiker, olie en zelfs uiensmaak en citroenzuur is toegevoegd. Kleurstof is echter niet toegevoegd omdat hij van nature al donkerrood is geworden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100