Rauwe kikkererwten zijn giftig. Hoe zit dat met 'beetgare' kikkererwten?

Rauwe peulvruchten, waaronder dus kikkererwten, zijn giftig. Nu heb ik mijn kikkererwten een half uur gekookt ipv de aangegeven 45-60 min. Ik dacht dat ze okay waren en wilde ze niet overkoken (achteraf blijkt dit overigens niet te kunnen).
De erwten zijn op zich wel zacht en proeven okay, sommige zijn ook echt gaar maar andere zijn wat harder. Overigens wel eerder beetgaar dan halfrauw (voor zover je bij kikkererwten van beetgaar kunt spreken). Kan ik ze eten of beter nog even half uurtje opzetten.
ze zijn nu volledig afgekoeld en staan al een dag in de koelkast. Dus liefst verwerk ik ze nu verder.

Weet jij het antwoord?

/2500

De lectine (dat is die schadelijke gifstof) in ongekookte gedroogde peulvruchten maak je onschadelijk door ze te weken en ze minimaal 10 minuten te koken. Jij hebt de kikkererwten een half uur gekookt, dus dat is ruim voldoende om geen last van de gifstof te kunnen krijgen. Bovendien zijn lectines in erwten en linzen praktisch ongevaarlijk voor een mens.

Bronnen:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100