Waarom zijn kaassoufflés en bitterballen soms halfleeg?

Wanneer je kaassoufflés of bitterballen bakt dan zijn ze tijdens het opensnijden soms half leeg. Het lijkt wel of de vulling 'verdampt'is, want de buitenkant is gewoon nog heel. We denken dat het te maken heeft met te lang bakken, maar dat weten we niet zeker...

Mijn vraag: waar blijft de vulling?

Weet jij het antwoord?

/2500

haha, dat komt bekend voor. Ze zitten dan gewoon te lang in de frietpot omdat je afgeleid bent door een appje of wat anders. Ze zijn dan ontploft en de vulling zit in het vet.

Kaassoufflés zijn volgens mij altijd half leeg, bij bitterballen heb ik dit nog nooit gezien. De verklaring waarom kaassoufflés gedeeltelijk leeg zijn is volgens mij heel eenvoudig. Een kaassoufflé is in ongebakken toestand plat, als een boterham. De kaas zit als plak tussen de twee lagen korst in. Een gebakken kaassoufflé heeft een heel andere vorm, die is opgeblazen en krijgt de vorm van een onderzeeer. Dat betekent dat er een heleboel ruimte boven de kaas ontstaat. Een half lege bitterbal is volgens mij een uitzondering en kan inderdaad door lekkage komen maar dat zie je aan het vet. Of misschien door een verkeerde (lees: te waterige) vulling die inklinkt als het water verdampt. Half leeg lijkt me nog steeds sterk dan, 15-20% leeg kan dan wel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100