Is het voor sojamelk minder noodzakelijk om te worden gesteriliseerd dan gewone melk? Zo ja hoe komt dat?

De meeste melk is gesteriliseerd of gepasteuriseerd. Maar bij soja melk zie ik dat niet vaak (geen UHT vermelding).
Komt dat omdat er bij soja geen melkzuurbacterien aan te pas komen of is dat productie proces veel 'schoner'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Koeien kunnen van nature vele voor mensen ziekteverwekkers meedragen die in de melk kunnen belanden. Denk hierbij aan Listeria, tuberculose, difterie en salmonella. Bij sojabonen zijn deze ziekteverwekkers niet aanwezig, athans zolang de mensen die het maken hun handen wassen. Toegevoegd na 1 uur: Voor de bereiding van sojamelk, wordt tijdens het proces de slurry 15-20 minuten gekookt en is daardoor ook gesteriliseerd.

Bronnen:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pasteurization
https://en.wikipedia.org/wiki/Soy_milk#Preparation

Sojamelk kan je zelf maken en is dan enkele dagen houdbaar. De sojamelk die je in pakken koopt in de super, is wel gesteriliseerd of gepasteuriseerd om hem langer houdbaar te maken. Staat er een UHT ( Ultra Hoge verhitting) op, dan betekent dit dat hij gesteriliseerd is door hem met een stoominjectie 5 sec. te verhitten op 145 graden C. Hij wordt daarna snel afgekoeld en gehomogeniseerd om vetbolletjes tegen te gaan. Daarna wordt hij aseptisch afgevuld en verpakt. Staat er geen UHT op, dan is hij alleen gepasteuriseerd en staat hij altijd in de koeling. Gepasteuriseerde sojamelk is kort verhit tot rond 72 graden C. Hierbij worden niet alle bacteriën uitgeschakeld en blijft de sojamelk niet zo lang goed en moet in de koelksst bewaard worden. In de koeling kan gepasteuriseerde sojamelk zo'n 8 weken goed blijven, mits hij ongeopend is. Staat hij in de winkel buiten de koeling en staat er toch geen UHT op, dan is hij op de ouderwetse manier gesteriliseerd. Hij wordt dan langere tijd verhit tot rond de 100 graden C. en is wel langer houdbaar dan gepasteuriseerde melk. Let echter altijd op de datum die op de verpakking staat. Meestal is hij na die datum nog een dag of drie goed, maar begint dan in kwaliteit te verminderen en treedt het bederf in werking.

Bronnen:
http://www.hyfoma.com/nl/content/voedingsm...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100