wat is een goede gezonde wokpan zonder anti aanbak laag?

Ik heb inmiddels mijn anti-aanbak-laag Tefal koekenpan ingeruild voor een De Buyer Carbone koekenpan. Ik ben hier heel blij mee want het vlees is nu veel lekkerder. En er zit geen nikkel, alluminium en anti aanbak laag in. Ook gaat de pan levenslang mee.
Is de wok van De Buyer nu een logische vervanging voor de Tefal anti-aanbak-laag wok voor de zelfde redenen of is er nog een ander alternatief met dezelfde voordelen? En zo niet welke wok van De Buyer?

Toegevoegd na 3 minuten:
Is De Buyer Bleu steel wok hetzelfde als Carbone of wat is het?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een gietijzeren wok. Ideaal. Gaat levenslang mee en je krijgt hem, desnoods met staalborstel, altijd schoon. Daarnaast is de warmteverspreiding in de pan beter dan die dunne anti-aanbakwokjes. Toegevoegd na 12 minuten: Ik laat hem altijd, als hij flink is aangekoekt, een half uurtje weken. Daarna wordt hij heel makkelijk weer schoon. Belangrijk is de ingebruikname van de wok. Vóórdat je hem de eerste keer gebruikt eerst goed inwrijven met olie. Dat inwrijven met olie doe ik wel vaker bij wijze van onderhoud, vooral als je grondig schoon hebt gemaakt met afwasmiddel. Als je hem dan op laat drogen en in de kast zet gaat hij een beetje roesten, met wat olie inwrijven voorkomt roest.

Een keramische wok in mijn ogen. Ik heb er zelf één van BK Easy Basic Ceramic en ben er erg blij mee. De pan is makkelijk schoon te maken. Hij kan heter worden dan bij een teflonlaag (Teflon heeft een smeltpunt van 327 graden en keramische pan kan zeker tot 450 graden heet worden.). Verder is het lichter dan gietijzer. Echter kun je ook kiezen voor RVS maar het is een kwestie van persoonlijke smaak. Kijk eens in de bron om meer voor- en nadelen te zien.

Bronnen:
http://missnatural.nl/de-10-voordelen-van-...

Afhankelijk van je warmtebon (gas/keramisch/inductie/halogeen/etc) en de gerechten die je maakt heb je meerdere opties: -Een plaatstalen wok, zoals ze die in de oosterse keuken gebruiken, is relatief licht, eenvoudig te reinigen, heeft geen anti-aanbaklaag maar is geschikt voor zeer hoge temperaturen. Er gaat wat olie in en dan is het een kwestie van kort heel heet wokken. Alles schroeit dicht en met een beetje vocht erbij maak je een mooie saus. Vaak wordt ring bij de plaatstalen wok geleverd omdat hij zonder deze ring van je gasfornuis af zou vallen (tenzij je een wokbrander hebt). Het is lastig wokken met een plaatstalen wok op een keramische of inductie-kookplaat. -Een gietijzeren wok is zwaarder dan de plaatstalen versie, warmt langzamer op en is geschikter voor gerechten waarbij je langer wokt, lekker pruttelen, zeg maar, maar toch de ruimte en schuine rand van de wok wilt gebruiken. Een goede gietijzeren wok heeft geen anti-aanbaklaag maar werkt prima met een beetje olie. De gietijzeren wok is meestal plat aan de onderkant (buitenkant) en kan dus zonder ring op je gasfornuis staan. Ook is deze gietijzeren wok geschikt voor een keramische kookplaat of inductiekoken (gietijzer werkt heel goed op inductie) Als ik een wokbrander had dan zou ik zeker voor een plaatstalen wok gaan, als je die niet hebt dan is de gietijzeren wok volgens mij de beste keuze. Beiden maak je met de hand schoon, niet in de vaatwasser. Beiden hebben voor- en nadelen, beiden hebben geen anti-aanbaklaag (dwz: geen 'onnatuurlijke'). (Ik schrijf wok en niet wadjan, maar er is duidelijk een verschil tussen de wok en de wadjan, echter is het voor de meeste mensen verwarrend of kennen ze zelfs de naam 'wadjan' niet, daarom heb ik dat woord niet gebruikt in mijn uitleg).

Bronnen:
https://www.plezierindekeuken.nl/wadjan-wok

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100