Hoe werkt een paaseitjesinpakmachine?

Ik ben benieuwd hoe een paaseitjesinpakmachine het zilverpapiertje zo mooi rond een chocolade paaseitje kan vouwen. Het liefst zou ik een filmpje zien waarin dat wordt uitgelegd.
 

Weet jij het antwoord?

/2500

"Toevallig" ben ik niet zo lang geleden (een maand of 2 terug, net voor de Kerst, toen waren ze al volop bezig) in een zeer bekende chocoladefabriek geweest, en is deze vraag aan bod gekomen. Video's kan je ongetwijfeld in overvloed vinden op YouTube of zo (zie b.v. de link, vanaf min 5:00), dus ik zal proberen met woorden uit te leggen hoe het werkt. Voor een perfect resultaat zijn er 4 zaken die ontzettend belangrijk zijn: - Het paaseitje moet de juiste temperatuur hebben. Redelijk koud, anders zal de wikkel aan de chocolade hechten, en als de temperatuur later een beetje stijgt, dan zet de chocolade een beetje uit, en zit de folie nóg strakker. - Het paaseitje moet in de juiste positie zitten. - Het stukje folie moet de juiste grootte, en uiteraard in de juiste positie op het eitje worden gelegd. - De machine (of beter gezegd "machine's", in meervoud) die de wikkel vouwen, moeten goed afgesteld zijn. Het trucje is dat een bewegende machine pakt elk eitje in een bepaalde positie. Een tweede machine pakt een stuk folie (net gesneden uit een enorme rol) die op het eitje wordt gelegd. Het eitje met de folie die 'net' erop ligt beweegt voort (meestal in een draaiende beweging), en "botst" dan tegen diverse niet bewegende zachte onderdelen, vergelijkbaar met kwastjes, die de folie stuk per stuk om het eitje heen wikkelen. Om het laatste stuk folie om het eitje te krijgen, is er een tweede (en soms zelfs een derde machine) die het ei overneemt en het vast houdt waar de folie al goed zit. Het ie blijft bewegen, zodat de laatste stukjes kale chocolade gedekt kunnen worden door de folie. Dit verklaart overigens waarom alle eitjes uit één fabriek op exact dezelfde manier zijn gewikkeld. Eitjes uit een andere fabriek (of productielijn) hebben een andere vouwpatroon. Om het begrijpelijk te maken: als je dit thuis zou doen, dan zou je het eitje op een klein kuiltje op je tafel leggen zodat het niet beweegt, de folie erop leggen, en dan met behulp van een kwast die telkens een klein stukje folie tegen de chocolade drukt, het hele ei rondom wikkelen. Op het laatste zou je het eitje 180° draaien, en de onderste deel alsnog met folie dekken.

Bronnen:
https://www.youtube.com/watch?v=SaKpx_rm1MU

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100