Waarom mag een fabrikant "krabsalade" op een verpakking zetten, als zelfs geen krab in de buurt van de salade is geweest?

Is er toch iets niet goed geregeld in de warenwet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De hoofdlijn van de regelgeving Kwantitatieve Ingrediënten Declaratie (KWID) is dat de hoeveelheid van de ingrediënten moet worden vermeld als in de aanduiding van het levensmiddel de naam van een ingrediënt wordt genoemd of een ingrediënt op enige wijze is afgebeeld. Wanneer er sprake is van een toevoeging van een ‘kleine’ hoeveelheid van een bepaald ingrediënt met als bedoeling smaakverbetering, dan is het vermelden van de hoeveelheid niet voorgeschreven. Let op: Het toevoegen aan een ‘krabsalade’ van 1% krab, terwijl in die salade 70% surimi aanwezig is, is niet een ‘kleine hoeveelheid’ die voor de smaak wordt toegevoegd. Deze wordt toegevoegd om de aanduiding ‘salade met krab’ te mogen gebruiken en moet dus ‘gekwid’ worden. Een product met alleen maar surimi mag natuurlijk als surimi worden aangeduid. Als ze als ‘sticks’ worden verkocht, dan mogen ze niet aangeduid worden als ‘krabsticks’. Het mag wel aangeduid worden als surimi met krabaroma of surimisticks met krabsmaak.

Dit is te wijten aan een onvolledige wetgeving die bijvoorbeeld wel bepaalt dat om de naam "vleessalade" te mogen dragen, een bereiding minstens 40 % vlees moet bevatten, maar die geen enkele eis stelt wanneer het om visbereidingen gaat.

Bronnen:
http://www.test-aankoop.be/vis-vlees-verva...

De wet loopt achter omdat de commercie vaak teveel beschermt wordt ipv de consument.

Dat mag, maar dan mag eer niet bijstaan dat er een aantal % krab in zit

Omdat de consument bedondert wil worden. Op talloze producten staan afbeeldingen van ingrediënten die er niet inzitten, namen van een product die misleidend zijn en ga zo maar door. Neem "bar le duc" bronwater. De naam klinkt Frans dus je denkt dat het uit een franse bron komt, dicht bij de natuur en de bijtjes. In werkelijkheid komt het water op een steenworp afstand uit de grond waar het Utrechtse leidingwater ook uit de grond komt. Dit zal met krabsalade ook wel zo zijn. Als de producent er een krap smaak aangeeft zal hij het wel krabsalade mogen noemen. Bij de keuringsdienst van waarde (rvu) hebben ze een keer onderzocht hoe de kruidenmixen aan hun naam komen. Hieruit bleek dus dat er iemand een mix bedenkt en daar een land aan koppelt. In werkelijkheid heeft het dus niets met het land te maken maar puur aan welk land mensen denken als ze die smaak proeven.

Tuurlijk mag dat als jij iets maakt en je noemt het bijv. slijmlijm (sorry kon niks beters bedenken) hoeft er geen 'slijm' in te zitten. Maar je mag dan niet als fabrikant liegen dat er ..% slijm in zit .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100