wat is het verschil tussen crunchy en crispy?

Weet jij het antwoord?

/2500

Crunshy betekent krokant en crispey betekent knapperig, er is dus eigenlijk weinig verschil

Crunchy=krakend(krakerig) Crispy=knapperig Komt vaak op het zelfde neer.

crunchy beschrijft de textuur van eten dat stevig is, maar niet hard en waar veel vocht en sap in zit, zoals fruit en groentes. crispy beschrijft droog voedsel (dingen als crackers en chips). Als je er in bijt breekt het makkelijk en hoor je een krakend geluid.

Pindakaas kan crunchy zijn, als er namelijk stukjes noot in zitten. Dan zit er iets hards in om lekker op te bijten. Maar crispy is die pindakaas niet. Behalve de stukjes is het smoothy. Chips behoren crispy te zijn, je hoort het kraken als je ze eet omdat ze zo knapperig zijn. Net als sommige soorten koekjes.

Als ik de betekenissen lees op http://www.merriam-webster.com/dictionary/crunchy en http://www.merriam-webster.com/dictionary/crispy dan zeg ik dat bij crispy sprake moet zijn van iets duns en broos, of iets met een krokante korst. Bij crunchy gaat het erom dat het geheel een harde textuur heeft en een luid geluid maakt bij het kauwen. Een heel dun koekje kan dus crispy zijn, maar een wat dikker koekje is crunchy.

Wat mij betreft refereren 'crunchy' en 'crispy' aan het geluid dat komt kijken bij het nemen van een hap. 'Crunchy' klinkt wat zwaarder. Bij het nemen van een hap hoor je een diep 'krak' (crunch) geluid. (bijvoorbeeld cruesli) 'Crispy' heeft een korte i-klank. Bij het nemen van een hap hoor je een luchtig knakje. (zoals bij chips)

Volgens mij is crispy, altijd extern en crunchy altijd intern. Bijvoorbeeld een crunchy is altijd gemixed met een vaste stof en crispy zegt iets over 1 stof. Chruncy is dan chocolade met koekjes en crispy is alleen chips.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100