Waarom hebben jampotten nooit een plastic deksel, terwijl veel ander smeerbaar broodbeleg dat wel heeft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In een metalen deksel van een jampot zit een kleine verdikking onderaan (rubberachtig) dat zich op de rand van de bokaal klemt door het erop te schroeven. Door sterilisatie (verhitting) worden alle organismen die bederf veroorzaken gedood. De uitgezette lucht wringt zich tevens door de ontstane druk naar buiten, en kan niet meer terug naar binnen bij afkoeling (vacuüm) door het speciaal ontworpen deksel. Zo kunnen ook geen bacteriën of schimmelsporen in de pot, en is deze bederfvrij. Met een plastic deksel is deze bewerking onmogelijk. Dit doet men trouwens voor alle producten in glas die snel kunnen bederven. Tip, als je de bokaal moeilijk open krijgt en je moet die achteraf niet meer sluiten, prik dan met een scherp voorwerp een klein gaatje in het deksel zodat de lucht erin kan. Nu kan je het deksel zonder moeite verwijderen.

Jam is een soort vloeistof. Het is geen vaste stof zoals bijvoorbeeld pindakaas. Hierom hebben jampotten geen plastic deksel. Dit zou niet verstandig zijn.

Omdat jam met hoge temperatuur is gesteriliseerd en gevacumeerd; de metalen deksel moet met kracht worden verwijderd. Plastic is niet bestand tegen hoge temperatuur.

Jam wordt gemaakt van vers fruit en is bederfelijk. In ieder geval meer bederfelijk dan bijvoorbeeld pasta of pindakaas. In een glazen pot met metalen deksel kan de jam in de supermarkt vacuüm verkocht worden en bederft hij dus minder gauw. Een pot met een plastic deksel kan je niet vacuüm verkopen en is dus minder geschikt voor jam.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100