Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zitten er in kwark ook yoghurtbacteriën?

Ik hoorde dat yoghurtbacteriën goed zijn voor je darmen. Ik ontbijt iedere morgen met kwark, zitten hierin ook yoghurtbacteriën zoals in yoghurt?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
1.7K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Nee. Yoghurt wordt bereid met de bacteriën Streptococcus thermophilus en Lactobacillus bulgaricus. Deze bacteriën breken de melksuikers (lactose) af en maken melkzuur aan. Koemelk wordt verwarmd tot zo'n 30-45 graden, de melkzuurbacteriën worden toegevoegd, en het mengsel blijft op die temperatuur zo'n 12 uur staan. Na afkoeling is het mengsel klaar voor consumptie.

Kwark wordt gemaakt van melk. Dat kan koemelk zijn, maar geiten- of schapenmelk is ook mogelijk. Aan de melk worden melkzuurbacteriën toegevoegd. Dat betreft Lactococcus cremoris of Lactococcus diacetylactis. Dit melkmengsel wordt 24 uur op kamertemperatuur bewaard, en dan vormt zich een dik, zuur mengsel. Soms wordt ook stremsel toegevoegd (net als bij kaas, maar dan een kleinere hoeveelheid), maar dat hoeft niet. Stremsel bevat spijsverteringsenzymen uit de lebmaag van de koe. Daarna wordt het kort verwarmd (30-45 minuten) tot ongeveer 35 graden. De nu ontstane dikke massa, ook wel wrongel genoemd, wordt tenslotte in een kwarkzak of doek gedaan om het uit te laten lekken.
(Lees meer...)
Amadea
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding